Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

SZ: Πόσο έτοιμος είναι ο Τσίπρας για μεταρρυθμίσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η σημαντική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε σημερινό της άρθρο διερωτάται κατά πόσο είναι έτοιμος ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση που η ίδια δίνει σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η τακτική του έλληνα πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει μόνο σε όσες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκασμένος να κάνει, αφού επί της αρχής πιστεύει σε μία άλλη πολιτική.

«Καθώς πιστεύει σε μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκεί αυτή τη στιγμή, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες», αναφέρει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μόνο τα βήματα που είναι απαραίτητα».

Βασική ένδειξη για τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι στο πακέτο προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε εχθές δεν περιλαμβάνονταν μέτρα για άρση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες αλλά και τα μέτρα που θα περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ήταν αυτά τα μέτρα στα οποία οι εταίροι δεν επέμεναν να ψηφιστούν άμεσα.

Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το πακέτο μέτρων έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα πίεσης ακόμη και εκβιασμού. Έτσι η εφημερίδα καταλήγει ότι «Αυτή η κυβέρνηση έχει μόνο έναν στόχο: να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να λάβει χρήματα».

Είναι ξεκάθαρες οι υπονοήσεις ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων της, ακόμη και τώρα που πιθανόν να χρειαστεί να αποχωριστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πρώτου κόμματος που τη στηρίζει και είναι μέρος της ίδιας της της ταυτότητας.

Ενώ η εφημερίδα δεν κάνει ρητά τα παραπάνω, εντούτοις αναφέρει ότι  «είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να απελευθερώσει τους Έλληνες από την φερόμενη πίεση των πιστωτών τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει σε μια άλλη πολιτική, γεγονός που καθιστά τη διεξαγωγή νέων εκλογών αναπόφευκτη».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο θρίαμβος της στήριξης του κόσμου προς την κυβέρνηση αποτέλεσε τροχοπέδη στην πραγματική ατζέντα των δανειστών η οποία όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες θα επανέλθει δριμύτερη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων