«Επικίνδυνος ισλαμιστής αναχώρησε τον Οκτώβριο από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι φορούσε ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης (βραχιολάκι)», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «ο 35χρονος Σύρος, επικίνδυνος ισλαμιστής Χουσείν Z., που έφτασε στη Γερμανία το 2015 ως πρόσφυγας, έφερε ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης στο πόδι και τον περασμενο μήνα αναχώρησε ανενόχλητος για Τουρκία, μέσω Ελλάδας». «Οι ελληνικές Αρχές μάλιστα», συμπληρώνει, «δεν ειδοποιήθηκαν, όταν αναχώρησε από τη Γερμανία, αλλά μόνο εκ των υστέρων από την ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία (Bundeskriminalamt), όπως και οι αρχές της Τουρκίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, εξαφανίστηκε το ηλεκτρονικό ίχνος στις 11 Οκτωβρίου για πολλές ώρες και το επόμενο σήμα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Εφόσον, όμως, η παρακολούθηση με ηλεκτρονική συσκευή δεν επιτρέπεται στο εξωτερικό, η συσκευή απενεργοποιήθηκε.
Ο Χουσείν Ζ. ζούσε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Βαυαρία, όπου υπήρχαν συμπλοκές με άλλα άτομα που διέμεναν εκεί, ενώ υπήρξαν και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες είχε σκοτώσει ανθρώπους. Για τον λόγο αυτόν, από το φθινόπωρο η αστυνομία της Βαυαρίας τον παρακολουθούσε με ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης (ηλεκτρονικό βραχιόλι), αλλά καθώς φαίνεται, κατάφερε να επιβιβαστεί ανενόχλητος σε αεροπλάνο στο Αμβούργο και να φύγει από τη Γερμανία, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα
Ο Χουσείν Z. είχε αφεθεί ελεύθερος από την αστυνομία της Βαυαρίας στις 4 Οκτωβρίου και πριν πάει στο αεροδρόμιο του Αμβούργου έλαβε έγκριση από την αστυνομία στην Κάτω Φραγκονία. Ήθελε -όπως ισχυρίστηκε τότε- να δει τον άρρωστο γιο του στην Τουρκία. Μάλιστα ενημέρωσε τηλεφωνικά τις αρχές του Βάρτζμπουργκ ότι έφτασε στην Τουρκία. Δύο ημέρες πέρασαν. Η απαγόρευση εξόδου από τη Γερμανία δεν ήταν νομικά εφικτή, αλλά ούτε και η απαγόρευση εισόδου του σε αεροδρόμιο.
H εφημερίδα αφήνει αιχμές για την εύκολη φυγή του ισλαμιστή, γράφοντας ότι «η Βαυαρία κατάφερε να απαλλαγεί επιτυχώς από έναν Ισλαμιστή, όπως θεωρούν οι κύκλοι των αρχών ασφαλείας του κρατιδίου. Η φυγή συνιστά μεγαλύτερη ασφάλεια από την παρακολούθηση με ηλεκτρονική συσκευή».