Το μεγάλο project της Τραπεζικής Ενοποίησης, δηλαδή ένα σύστημα που θα αποφασίζει ποιες τράπεζες πρέπει να βάζουν λουκέτο και ποιες όχι, ώστε να διασωθεί η Ζώνη του Ευρώ, καρκινοβατεί. Αρχικά το Βερολίνο ούτε που ήθελε να ακούσει, μετά βγήκαν οι Γερμανοί τραπεζίτες και είπαν ότι θα είναι χρήσιμο, αλλά η κυβέρνηση Μέρκελ βάζει όρους και προϋποθέσεις για τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων από το σκληρό σύστημα που ηγείται. Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης ο πρόεδρος του eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, είπε πως πρέπει να ξεπεράσουμε τις βαθιές διαφορές για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση μοιράζοντας την πρόταση για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών. Προτείνει να ξανασχεδιαστεί το προσχέδιο των Βρυξελλών και να διαχωριστούν τα πιο ακανθώδη σχέδια για ενιαίο ταμείο εκκαθαρίσεων σε μια ξεχωριστή πρόταση με διαφορετική νομική βάση.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι θα γίνει έκτακτη συνάντηση την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου για το θέμα, για το οποίο είναι άγνωστες οι ελληνικές θέσεις, που σημαίνει ότι κάνουμε ότι θέλει το Βερολίνο, ακόμη κι αν δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα. Το επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των υπουργών είναι η απόφαση της Κομισιόν να στηρίξει το ταμείο και την εξουσία τραπεζικών εκκαθαρίσεων στο τμήμα της ευρωπαϊκής συνθήκης που είναι αφιερωμένο στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών αγορών μέσω πλειοψηφικής λήψης αποφάσεων – το Άρθρο 114. Ενώ η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει για την ενιαία εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κινήσεις για το μοίρασμα του κόστους μιας τραπεζικής εκκαθάρισης έχουν κάνει μικρή πρόοδο, έστω κι αν αυτό σχετίζεται με τη σύσταση ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τον κλάδο. Μολονότι οι νομοθέτες από τρεις θεσμούς της Ε.Ε. -την Κομισιόν, το συμβούλιο υπουργών και την ΕΚΤ- ισχυρίζονται ότι είναι ορθή η βάση της ενιαίας αγοράς, το Βερολίνο επιμένει ότι τα νομικά θεμέλια του ταμείου θα είναι σαθρά και ευάλωτα σε παρερμηνείες.
Στην Αθήνα δεν υπάρχουν παρερμηνείες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια τριών συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας και διέταξε τον διαχωρισμό των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των συνεταιριστικών τραπεζών και τη μεταφορά τους στην Alpha Bank. Αντιθέτως ικανοποιητικούς συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας διασφάλισαν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Σερρών και Πελοποννήσου μέσω συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων.
Παράλληλα, προετοιμάζεται με όρους αγοράς η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίησή της θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, την οποία θα καλύψουν οι ιδιώτες, με το ΤΧΣ να λειτουργεί ως εγγυητής, ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη που θα ορίζει ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ, μπορεί να ορίζεται με όρους αγοράς, δηλαδή με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές. Έτσι, θα καλυφθούν νομικά τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ προκειμένου να υπογράψουν απόφαση με την οποία το Ταμείο θα αποδεχθεί να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές την αύξηση της Eurobank σε τιμή που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη της τιμής κόστους (1,26 ευρώ ανά μετοχή) που έχει το ΤΧΣ.