«Τα δύο επόμενα ερωτήματα που απορρέουν από αυτή τη δήλωση (σ.σ. του κ. Ν. Ηλιόπουλου, για τα ονόματα που έδωσε η ΑΔΑΕ στον κ. Τσίπρα), είναι αν καταρχάς ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σέβεται τους νόμους και τα ατομικά δικαιώματα, σέβεται και τα προσωπικά δεδομένα, αν για παράδειγμα είχε την άδεια από αυτά τα έξι πρόσωπα να αναφέρει τα ονόματα τους» ανέφερε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Και το δεύτερο που θα ρωτούσα εγώ, για παράδειγμα, τον κ. Ηλιόπουλο ή όποιον άλλον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, πώς ο κ. Τσίπρας στις 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή ανέφερε ονόματα τα οποία τότε δεν είχε πληροφορηθεί, δεν είχε υπάρξει καμία επιστολή της ΑΔΑΕ. Η Δικαιοσύνη δεν είχε κάνει καμία έρευνα που να είχε καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» συμπλήρωσε ο κ. Γαϊτάνης.
Ερωτηθείς, ο κ Γαϊτάνης αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, τόνισε πως ο Πρωθυπουργός το έχει απαντήσει αυτό από τον Αύγουστο και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σήμερα που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με αυτά τα γεγονότα.
«Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχουν γίνει όλα αυτά, σε μια υποθετική συζήτηση, στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό δεν έχει φτάσει ποτέ καμία ενημέρωση σχετική. Και πώς γίνεται θεωρητικές παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ να μην ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός αλλά να ενημερώνονται δίκτυα που είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, να εργαλειοποιείται αυτή η υπόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να αφορά παρακολουθήσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, φίλων του πολλά χρόνια ή έχουμε διαβάσει για παράδειγμα ότι ο Πρωθυπουργός, δήθεν παρακολουθούσε τις συζύγους των συνεργατών του, τη γραμματέα του και όλα αυτά που έχουμε δει κατά καιρούς» συμπλήρωσε ο κ. Γαϊτάνης.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι εάν παρακολουθούνταν αυτά τα πρόσωπα, αποτελεί ζήτημα εφόσον δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, ο κ. Γαϊτάνης δήλωσε τα εξής. «Από την αρχή που έγινε γνωστή αυτή η υπόθεση υπήρξαν παραιτήσεις. Ο Πρωθυπουργός βγήκε και είπε ότι δεν έχω καμία σχέση, δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτά τα θέματα και η δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει την έρευνά της. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει όλο αυτό το καθεστώς των νομίμων επισυνδέσεων» ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης και προσέθεσε «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να κάνει την έρευνα να αποκαλύψει αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο δίκτυο εντός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που λειτουργούσε κατά το δοκούν. Αυτό είναι μια απορία που και εμείς θέλουμε να την μάθουμε κι εμείς θέλουμε να την πληροφορηθούμε».
Όσο αφορά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, δήλωσε πως «ο κ. Ράμμος έχει επιλέξει να χειρίζεται τα θέματα της αρμοδιότητάς του με ένα τρόπο ο οποίος βάζει ερωτηματικό, την ανεξαρτησία της αρχής, στην οποία προΐσταται. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην έχει ενημερώσει ποτέ, να μην έχει ζητήσει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ή να ενημερώνει πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η περίφημη επιστολή να έρχεται πολύ αργότερα στον Πρωθυπουργό». Επιπλέον, έκανε λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση» αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποίησε η Αρχή στους παρόχους. «Από εκεί και πέρα, αν ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έχει βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, οφείλει νομίζω να ενημερώσει πρώτα και κύρια τον άνθρωπο που προΐσταται αυτής της χώρας, σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού, που δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό» ανέφερε και μάλιστα υποστήριξε ότι ο «πάμπολλες φορές μετά από κάποια δήλωση ή κίνηση του κ. Ράμμου αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοίνωση εργαλειοποιώντας αυτή την κίνηση».
Σχετικά με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Γαϊτάνης διευκρίνισε τα εξής. «Έγινε ολόκληρο θέμα και αναδιπλώθηκε τελικά ο κ. Ράμμος με το θέμα με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με τη συνεδρίασή της. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει συνεδριάσει έξι φορές. Στις τέσσερις παρίστατο ο κ. Ράμμος. Έχει το δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Κανείς δεν του στερεί το λόγο, αλλά δεν έχει δικαίωμα ο κ. Ράμμος να υπερβαίνει τον κανονισμό, τους νόμους και το Σύνταγμα. Προφανώς η πορεία του στο δικαστικό σώμα ήταν απολύτως επιτυχημένη. Την αντισυνταγματικότητα των νόμων όμως, την κρίνει πάντα το Συμβούλιο της Επικρατείας».
«Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της νομοθεσίας που ψηφίζει, αυτή είναι η δουλειά της. Φέρνει ένα νόμο, πιστεύει ότι αυτός είναι καλός, έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και λειτουργεί η δημοκρατία μας. Αν οποιοσδήποτε πιστεύει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, οφείλει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μέχρι όμως και αν κριθεί συνταγματικός, έχει υποχρέωση να τον σέβεται και να τον εφαρμόζει. Διαφορετικά δεν είμαστε κράτος δικαίου» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.