Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Τα 10 προϊόντα που η Apple απέσυρε… σιωπηρά

Η Apple κατά καιρούς στέλνει στο χρονοντούλαπο της τεχνολογικής ιστορίας προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από το ευρύ κοινό. Σε άλλες περιπτώσεις αποσύρει υπηρεσίες που απλά …δεν τράβηξαν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα από αυτά αναπολώντας ένδοξες (ή και αποτυχημένες) στιγμές της εταιρίας, σύμφωνα με το ired:

1. iTunes Ping

Προσωπικά, το λάτρευα. Αντικειμενικά όμως η αποτυχία ήταν παταγώδης. Η Apple επιχείρησε να ενσωματώσει στο iTunes ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο εστίαζε στην μουσική. Ναι μεν το user interface ήταν μέτριο, αλλά ο λόγος που απέτυχε θεωρώ πως ήταν άλλος: Social network χωρίς κουτσομπολιό ή έστω πολλές φωτογραφίες και videos, είναι καταδικασμένο στην αποτυχία. Παρουσιάστηκε το 2010 και αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012.

2. Πλαστικά MacBooks

Για πολλούς από εμάς τα πλαστικά Macbooks αποτέλεσαν το έναυσμα της ενασχόλησής μας με τα laptops της μηλοεταιρίας. Με σχετικά προσιτή τιμή, ελαφριά και με εκπληκτική αυτονομία για την εποχή τους, η οποία άγγιζε τις πέντε ώρες ενώ ο ανταγωνισμός πάλευε για να ξεπεράσει τις δύο! Μας έκαναν παρέα από το 2006 και αποσύρθηκαν τον Οκτώβριο του 2008 (μαύρο μοντέλο) και τον Ιούλιο του 2011 (άσπρο μοντέλο). Ειδική έκδοση του άσπρου μοντέλου συνέχισε να κυκλοφορεί για λίγο καιρό και αποκλειστικά για την εκπαιδευτική κοινότητα.

3. 30-inch Cinema Display

Αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες. Αν και αρκετά…χοντρό – κάτι πραγματικά ασυνήθιστο για την Apple – οι επαγγελματίες το είχαν αγαπήσει. Αντικαταστάθηκε με το 27ιντσο μοντέλο τον Ιούλιο του 2011, εισάγοντας παράλληλα την τεχνολογία συνδεσιμότητας Thunderbolt.

4. MacBook Pro 17

Οι φωτογράφοι και οι video editors το είχαν λατρέψει. Το 17-ιντσο μοντέλο του MacBook Pro αποτέλεσε την μοναδική επιλογή τους επί σειρά ετών. Όμως, τον Ιούνιο του 2012 σταμάτησε να αποτελεί μέρος της σειράς φορητών υπολογιστών της Apple. Δεν νομίζω πως οι fans συγχώρησαν ποτέ την εταιρία για αυτή της την κίνηση.

5. iDVD

Ωραίες εποχές. Όταν όλοι έψαχναν για πανάκριβα επαγγελματικά προγράμματα DVD Authoring, η Apple παρείχε δωρεάν το – φιλικότατο προς τον χρήστη – iDVD, ως μέρος της σουίτας iLife. Πόσα DVD’s, πόσα custom menus, πόσοι φίλοι να μένουν άφωνοι όταν φορτώναμε τα DVD-Video στο player για να δούμε ταινία. Και να έχω την τεράστια χαρά να τους λέω πως το software κυκλοφορούσε αποκλειστικά για Mac… “Απεβίωσε” τον Οκτώβριο του 2010.

6. Xserve

Παντελώς αδιάφορο για εμένα και την πλειοψηφία του κόσμου, σχετικά ενδιαφέρον για διαχειριστές δικτύων. Αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με το Mac Mini Server και τον Mac Pro Server. Δεν νομίζω πως έλειψε σε πολλούς.

7. Apple TV με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο

Όσο και αν εντυπωσιάστηκα από το πολύ μικρό μέγεθος της δεύτερης και τρίτης γενιάς του set top box της Apple, πάντα θα μου λείπει το πρώτο μου Apple TV. Αρχικά με ενσωματωμένο δίσκο 40Gb και στην πορεία με μεγαλύτερο, ο χρήστης μπορούσε να συγχρονίσει ότι ήθελε. Μετά, ανεξάρτητα από την κατάσταση του δικτύου ή την διαθεσιμότητα ενός “ανοικτού” iTunes, μπορούσε να απολαύσει το περιεχόμενο, χωρίς streaming και πιθανές διακοπές / κολλήματα. Δυστυχώς καταργήθηκε το 2010. Μακάρι το επόμενο μοντέλο να διαθέτει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο ακόμα και αν αυτό σημάνει μια αύξηση στο κόστος απόκτησής του.

8. Final Cut Express

Ήταν για χρόνια το must εργαλείο για την επαγγελματική επεξεργασία video. Ακόμη και ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μονταζιέρες με το Final Cut Express. Η τέταρτη έκδοση ήταν και η τελευταία. Αντικαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2012 με το Final Cut Pro X, το οποίο και άργησε να πείσει τους απαιτητικούς του video editing.

9. Mac με ενσωματωμένο DVD

Σταδιακά, και πλέον σε όλους τους υπολογιστές Mac, η Apple κατήργησε το DVD Drive. Αρχικά στο όνομα των πολύ λεπτών MacBook Air και στην πορεία στο όνομα της τεχνολογικής εξέλιξης, όλα τα οπτικά μέσα αποσύρθηκαν και η Apple προτείνει την αγορά ενός ξεχωριστού Super Drive. Εμείς αντιπροτείνουμε την αγορά ενός εξωτερικού συμβατού Blu-Ray Recorder. Θα σας στοιχίσει και κάτι τις λιγότερο.

10. Front Row

Το τι hack είχε φάει… Ενώ η Apple το είχε σχεδιάσει για να αναπαράγει τα περιεχόμενα της iTunes Library, άντε και κάνα τρέιλερ, όλοι μας το είχαμε συνδέσει με τον φάκελο που είχαμε όλες τις ταινίες μας, ανεξαρτήτως iTunes. Όμορφη και καλοσχεδιασμένη ιδέα, ακόμα θυμάμαι τον Steve να μας το παρουσιάζει. Ένα πάτημα του remote και ένα υπέροχο user interface στην διάθεσή μας. “Θυσιάστηκε” to 2011 με την κυκλοφορία του OS X Lion για την “προώθηση” του Apple TV. Κατά καιρούς κυκλοφορούσαν hacks που το ενεργοποιούσαν εκ νέου, αλλά δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο είναι ακόμα εφικτό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img