Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Προτίμησα χθες μερικά εικοσιτετράωρα από την εκλογή της νέας κυβέρνησης να μην γράψω κάτι , θέλησα να σκεφτώ προσεκτικά να διερευνήσω όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Εκεί που κατέληξα όμως ήταν στα δύσκολα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση στην βουλή τις επόμενες ημέρες και κατά την γνώμη μου αποτελούν τα 7 “αγκάθια” της συγκυβέρνησης Σύριζα Ανέλαβε και τα οποία θα αναφέρω ευθύς αμέσως όσο μπορώ πιο περιληπτικά.
Αρχικά πρέπει να γίνει η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ενώ αυτές τις ημέρες ήδη λαμβάνει χώρα η διαδικασία αποτίμηση της κατάστασης των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών ώστε να διαπιστωθούν οι νέες ανάγκες τους σε κεφάλαια. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους γιατί σε διαφορετική περίπτωση την ζημιά θα την επωμιστούν και καταθέτες με ένα ενδεχόμενο Κούρεμα Καταθέσεων να παραμένει ως επιλογή στο τραπέζι.
Επιπλέον το Ασφαλιστικό πρέπει να πάρει και αυτό την σειρά του με αξιοσημείωτη διαφορά ότι μέσα στο Μνημόνιο δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με δικά της Ισοδύναμα .Ο χρόνος που θα έχει στην διάθεση της η Νέα κυβέρνηση θα είναι περίπου έναν μήνα.
Στον αντίποδα τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτεί και τα νομοσχέδια για τις εργασιακές αλλαγές που τον Οκτώβριο θα είναι καυτός μήνας Διαπραγματεύσεων καθώς θα ξεκινήσουν οι ομαδικές απολύσεις ,οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέματα για τα οποία ή κυβέρνηση δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Συνεχίζοντας τον Οκτώβριο έρχονται στην Βουλή και οι νόμοι για την εφαρμογή των εργαλειοθηκώνντου ΟΟΣΑ, με δυσκολότερο θέμα να είναι ισως το ζήτημα των μή συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Από τα πιο σημαντικά αγκάθια και αυτό που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του Α Τσίπρα στην διαπραγμάτευση ειναι το περίφημο ” Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων” , για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί το μοντέλο λειτουργίας του καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να αποδώσουν σε βάθος ετών 50 δις ευρώ.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ειναι αυτό που απασχολεί την πολιτική ζωή της Ελλάδας από το 2012 κιόλας ή περίφημη ”Ρύθμιση Χρέους ” που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα γίνει αφού πρώτα κλείσει ή πρώτη αξιολόγηση .Ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως αναπάντητο μένει το ερώτημα για την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο νέο πρόγραμμα με πηγές να αναφέρουν πως από την στιγμή που ή Ελλάδα θα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη θα λάβει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι μιλάμε για εκατοντάδες νέα μέτρα για την κυβέρνηση εκ των οποίων πολλά από αυτά είναι καυτές πατάτες ,με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος της καθώς έως το τέλος του έτους δηλαδή μέσα σε 95 ημέρες ή νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει 7 δράσεις του Μνημονίου ή το 56,4% του προγράμματος, λίγο δύσκολα τους κόβω να γίνονται φιλελεύθεροι οι εκ του Σύριζα αλλά σήμερα ξύπνησα με θετική ενέργεια ,οπότε ας ευχηθούμε καλή επιτυχία ,γιατί άλλες εκλογές δεν αντέχει ή χώρα. Κυβερνήστε ρε Σύντροφοι επιτέλους.