Η άνοιξη αν δεν το καταλάβατε μπήκε. Και μπορεί ο καιρός να μη μας κάνει τη χάρη, αλλά όπου να’ναι θα βγει ξανά ο ήλιος και θα ζεστάνει.
Έτσι θα ξεκινήσουν και οι γνωστές αλλεργίες. Κάθε χρόνο τα ίδια, μόνο που τώρα φαίνεται πως 8 τροφές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε!
Δείτε παρακάτω ποια 8 τρόφιμα (μεταξύ των οποίων και η σοκολάτα) κάνουν… καλή δουλειά για να αποφύγουμε τις αλλεργίες της άνοιξης:
Ζωμός
Αν πίνετε άφθονο ζωμό θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει την βλέννα. Η Caplan προτείνει τον ζωμό λαχανικών, κοτόπουλου και ψαριών.
Πικάντικες τροφές
Πικάντικα όπως το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ, το φρέσκο σκόρδο και ο κουρκουμάς λειτουργούν ως αποσυμφορητικά και βοηθούν στο άνοιγμα των ρινικών οδών.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε η οποία μειώνει την παραγωγή των μαστοκυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση ισταμίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από εποχική αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή της μύτης, του λάρυγγα και των ματιών και οφείλεται σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Πηγές της βιταμίνης Ε είναι επίσης τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καλαμποκάλευρο, τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι βρώμης και η σόγια.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βοηθούν στην εξουδετέρωση της ισταμίνης (αυτής της εκνευριστικής ουσίας που δημιουργεί το φτέρνισμα), σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες.
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια περιέχουν ένα φλαβανοειδείς τύπου αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερκετίνη που δρα ως φυσικό αντισταμινικό.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι έχει ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παράγει ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα που κρατούν δυνατό τον οργανισμό στα αλλεργιογόνα. «Τα προβιοτικά γιαούρτια, το κεφίρ ή ακόμα κι εκείνα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο είναι σούπερ τροφές», λέει η Caplan. Κρατούν τον εντερικό σωλήνα σας υγιή και μειώνουν την απόκριση του οργανισμού σε πολλά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι μια άλλη μεγάλη πηγή κερκετίνης. Οπότε αν δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, μπορείτε να το ρίξετε στην σοκολάτα!
Μήλα
Τα μήλα, όπως τα κρεμμύδια, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ένα αντιισταμινικό. Αυτό το φρούτο περιέχει την quercetin, ένα είδος φλαβονοειδών το οποίο είναι αποτελεσματικό ενάντια στις φλεγμονές. Η φλούδα από τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.