Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Πολλοί θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο αποφάσισα να γράψω το σημερινό μου άρθρο αφού έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το τραγικό συμβάν στις Βρυξέλλες και εν ολίγοις το θέμα δεν αποτελεί «δημοσιογραφικά καυτό».
Η απάντηση είναι απλή. Στόχος μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα να ασκήσω επαγγελματικά την «τέχνη» της αρθρογραφίας είναι η αποτύπωση των γεγονότων με τη δική μου άποψη αλλά και οπτική γωνία. Αυτό προϋποθέτει την εξής σημαντική ειδοποιό διαφορά που κατ’ εμέ ξεχωρίζει την αρθρογραφία από την καιροσκοπική δημοσιότητα. Ο λόγος; Μα φυσικά η ανάγκη που πρέπει να υπάρχει σε άτομα που εκφράζονται δημοσίως να «αφήνουν τα γεγονότα να εξελίσσονται χωρίς να ξεπερνούν τους ίδιους».
Θεωρώ καθήκον μου, εφόσον αξιακά θεωρώ χρήσιμο και σωστό να παρατηρώ τις εξελίξεις και μετά να τοποθετούμε, να τονίσω και στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντοτε με τη δική μου άποψη τα αίτια αλλά και τα αποτελέσματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.
Στην απόπειρα μου θέτω ως εφαλτήριο της σκέψης μου 3 άξονες που επεξηγούν τα αιτία και αμέσως μετά καταλήγω στα συμπεράσματα του συλλογισμού μου.
«Άξονες-Αίτια της τρομοκρατικής επίθεσης»
1) Ιδιαίτερα σημαντική πρέπει να θεωρείται η πρόθεση την τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους γνωστοί με την ονομασία “ISIS” να υποδηλώσουν και να καταστήσουν σαφές προς ολόκληρη την ανθρωπότητα πως αποτελούν μία οργάνωση «αόρατη, παντοδύναμη και πως ο φόβος που λειτουργεί ως εργαλείο μόχλευσης των αντιπάλων της έχει ριζώσει βαθιά στις καρδιές όλων όσων την καταπολεμούν ή έχουν εκφραστεί ανοιχτά εναντίον της».
2) Δεύτερο επεξηγηματικό αίτιο στενά συνυφασμένο με τους άξονες αναφοράς των κινήτρων των τρομοκρατών αποτελεί το γεγονός της επιλογής της τοποθεσίας της τρομοκρατικής επίθεσης. Με απλά λόγια, σημαδιακή θα πρέπει να θεωρείται τόσο η επιλογή του Παρισιού, όσο και αυτή των Βρυξελλών. Οι λόγοι; Μα φυσικά η μεν επιθέσεις στο Παρίσι είχαν ως στόχο να βυθίσουν στο σκοτάδι και το χάος την Πόλη του Φωτός και η δε ενέργειες στις Βρυξέλλες να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα πως η καρδιά της Ευρώπης μπορεί να ξεριζωθεί ανά πάσα στιγμή.
3) Επιπροσθέτως και αναλογικά αν εξεταστεί το ζήτημα από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας της οργάνωσης φάνηκε να υπάρχει μια αυτοτέλεια και συνέχεια στις πράξεις τους. Γεγονός που καταφέρνει να αναδείξει πως η σύλληψη ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης λίρα ημέρες πριν δεν επηρέασε σε κανέναν βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αυτοτέλεια και οργάνωση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Συμπεράσματα της επίθεσης στις Βρυξέλλες»
1) Απλώθηκε ο φόβος αλλά και αυξήθηκε η ανασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το κατά πόσο αποτελούν μελλοντικούς στόχους. Ακόμη, επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι αναλύσεις του τύπου το Παρίσι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και πως εντατικοί έλεγχοι είναι επί ποδός για την αποτροπή μελλοντικών ενεργειών.
2) Δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα μας απασχολήσει και μελλοντικά είναι η de facto επανερχόμενη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να υιοθετηθούν μελλοντικά και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να κινούνται αλλά και να υπερβαίνουν ορισμένες φορές τα συνταγματικά όρια της ελευθερίας των πολιτών.
3) Τέλος, και φυσικά σε άμεση συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, αποτελεί και το δίπολο που απασχολεί όλα τα πολιτικά αλλά και στρατιωτικά επιτελεία των χωρών και αυτό δεν είναι άλλο από το ερώτημα «Πολιτική λύση στην τρομοκρατία; Ή εξοντωτικό και λυσσαλέο στρατιωτικά αφανισμό;
Εν κατακλείδι, ελπίζω να θορύβησαν τα λεγόμενα μου αρκετούς και να ξυπνήσουν από τον πολιτικό και στρατιωτικό λήθαργο που τους περιβάλλει και να μπορέσουν να δούνε επιτέλους πως αυτή η τρομοκρατική οργάνωση θρησκευτικού και φονταμενταλιστικού χαρακτήρος δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από μόνη της και να πέσει σαν ώριμος καρπός, αλλά πρέπει να υιοθετηθεί εκ μέρους όλης της ανθρώπινης κοινότητας ή τουλάχιστον αυτών που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις των καιρών, μία ενιαία και αποφασιστική πολιτική (το είδος δεν είμαι σε θέση να το εκφέρω, προκειμένου το «Τέρας της Ανατολής να σταματήσει να ανατέλλει»).