Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το χθεσινό Eurogroup

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ μονοπωλεί σήμερα, η συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα».

Επίσης, τονίζεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες».

Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο Bloomberg αναφέρεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης».

Υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα εκτιμά από την πλευρά της η Wall Street Journal, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση». Σύμφωνα με την ανταπόκριση της WSJ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί, μαζί με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να μιλούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο κατά την επόμενη συνεδρίασή τους».
Η ίδια εφημερίδα έγραφε νωρίτερα ότι «το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα (χθες) Τετάρτη, μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα έφτασε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραμονή στο πρόγραμμα διάσωσής της».

Οι New York Times παρατηρούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και παρουσιάζονται απόψεις εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης, ενώ γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες σε ένδειξη υποστήριξης στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε., όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές”».

Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι για «γερά νεύρα».

σχετικα αρθρα

14 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img