Μια νέα παγκόσμια αξιολόγηση διαπίστωσε ότι περισσότερα από 2.000 είδη αμφιβίων ή το 41% του συνόλου είτε είναι ευάλωτα, είτε απειλούνται με εξαφάνιση. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το 2004 όταν πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος απολογισμός, οπότε κινδύνευε με εξαφάνιση το 39% των ειδών.
«Τα αμφίβια είναι τα ζώα που απειλούνται πιο πολύ στον κόσμο», δήλωσε ο Τζιάντζι Γιάο του Πανεπιστημίου Duke, ερευνητής βατράχων που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Η μοναδική βιολογία τους και το διαπερατό δέρμα τους τα καθιστούν πολύ ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές αλλαγές», πρόσθεσε.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό «Nature», διαπίστωσε ότι η απώλεια ενδιαιτημάτων από την επέκταση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα αμφίβια παγκοσμίως. Ωστόσο ένα αυξανόμενο ποσοστό ειδών αμφιβίων οδηγούνται προς εξαφάνιση εξαιτίας των νέων ασθενειών που εμφανίζονται αλλά και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα αμφίβια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα ζώα. Έχουν διακριτά στάδια ζωής που το καθένα απαιτεί συχνά ξεχωριστά ενδιαιτήματα, οπότε μπορούν να διαταραχθούν από αλλαγές είτε στο υδάτινο είτε στο χερσαίο περιβάλλον, δήλωσε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας Μάικλ Ράιαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Τα αμφίβια κινδυνεύουν επίσης λόγω του ευαίσθητου δέρματός τους. Τα περισσότερα αμφίβια απορροφούν το οξυγόνο για να αναπνεύσουν μέσω του δέρματός τους και έτσι δεν διαθέτουν λέπια, φτερά ή γούνα που να τα προστατεύουν. Είναι ευάλωτα στη χημική ρύπανση, τα βακτήρια και τις μυκητιασικές λοιμώξεις όπως και στις αυξημένες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των επιπέδων υγρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα, οι βάτραχοι είναι συνήθως νυκτόβιοι. Αν κάνει πολύ ζέστη, δεν θα βγουν ούτε τη νύχτα, επειδή θα έχαναν πολύ νερό μέσω του δέρματός τους, δήλωσε η Πατρίσια Μπάροουζ, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών στη Μαδρίτη. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η παραμονή σε ένα μέρος περιορίζει την ικανότητα των βατράχων να τρώνε και να αναπαράγονται.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο και το 2023 προβλέπεται να είναι το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως, μετά το 2016.
Ο Χουάν Μανουέλ Γκουαγιασάμιν, βιολόγος βατράχων στο Πανεπιστήμιο San Francisco στο Εκουαδόρ, δήλωσε ότι η πρόοδος στην τεχνολογία για την παρακολούθηση των ζώων και των κλιματικών μεταβολών επέτρεψε στη νέα μελέτη να χρησιμοποιήσει πολύ πιο ακριβή δεδομένα από την αξιολόγηση του 2004.
Η μελέτη εντόπισε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις απειλούμενων ειδών αμφίβιων σε διάφορα hotspots βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Καραϊβικής, των τροπικών Άνδεων, της Μαδαγασκάρης και της Σρι Λάνκα. Άλλες τοποθεσίες με μεγάλο αριθμό απειλούμενων αμφίβιων περιλαμβάνουν το Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας, τη νότια Κίνα και τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΗΓΗ: AP News