Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανήρτησε στο διαδίκτυο περίπου 27.500 έγγραφα από τα αρχεία του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα έχει στην κατοχή του, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες.

Το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, το ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου, αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μαρκές, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

“Τα ντοκουμένα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μαρκές, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική”, εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.

Για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να ανακαλύψουν τον τεράστιο λογοτεχνικό θησαυρό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στη  διεύθυνση http://www.hrc.utexas.edu , όπου για πρώτη φορά, μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στην ε συγκεκριμένη στοσελίδα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

“Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό”, σχολίασε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ο ένας από τους γιους του “Γκάμπο”.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθοικονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες, ενώ  Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι, προς το παρόν, δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων