Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Διαβάζουμε σήμερα εφημερίδες και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και παρατηρούμε παντού μια έξαρση αγωνίας για τις επόμενες μέρες της ελληνικής κυβέρνησης.
O Guardian αναφέρεται στην εκλογή προέδρου ως το «μεγάλο στοίχημα», ενώ παρατηρεί ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιο πολωμένο από ποτέ. Σε όλα τα δημοσιεύματα, είτε αυτά συμμετέχουν στον οίστρο για τις δεινές συνέπειες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε κρατούν μια περισσότερο αποστασιοποιημένη θέση, παρατηρείται η κοινή άποψη πως οι συνέπειες από τις πρόωρες εκλογές μπορεί να «αλλάξουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά», όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτό που υποκρύπτεται, πίσω από πρωτοσέλιδα και αναλύσεις είναι το «όχι, τώρα! Γιατί τώρα; Τα πηγαίνατε μια χαρά.» Με τη Monde να γράφει «Οι μεταρρυθμίσεις σίγουρα απέτρεψαν την ελληνική χρεοκοπία, όμως η χώρα επιστρέφει στο ρελαντί», ενώ αναγνωρίζει ότι οι πολίτες μπορεί «να επιλέξουν το ρήγμα με την πολιτική της λιτότητας της τρόικας» και τον Guardian σημειώνει ότι «Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη».
Δεν υπάρχει ωστόσο αναφορά για τις πολιτικές συνέπειες ενός ντόμινο ευρωπαϊκών χωρών που θα ακολουθούσαν μια αντιδραστική πορεία απέναντι στις Βρυξέλλες. Οι Podemos, στην Ισπανία σε νέα ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «Αρχίζουμε από την Ελλάδα».
Στον αντίποδα, άλλα πρακτορεία όπως το Reuters συντάσσονται τόσο ξεκάθαρα με την οπτική συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα, σε βαθμό που να αμφισβητείται η εγκυρότητά του. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της κρίσιμης διαδικασίας εκλογής προέδρου θα καθορίσει «αν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και σε νέα περίοδο πολιτικού χάους».
Όσο πιο πολύ τα διεθνή μέσα πολώνουν το κλίμα, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανές ότι το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο, καίγεται να λήξει το πρόγραμμα το οποίο δρομολογείται για το Φεβρουάριο. Προφανώς δεν πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα μείνει για πολύ ακόμη στην εξουσία ακόμη και ο ίδιος ο πάπας να μιλήσει δημοσίως για τις καταστροφικές συνέπειες του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα γίνονται για να λήξει η αξιολόγηση και να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προ τετελεσμένων. Σε συνδυασμό μάλιστα και με την ανάγκη να συνεργαστεί με άλλα κόμματα δεξιότερά του ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ασφαλέστερο ότι θα ακολουθήσει μια πιο συμβιβαστική πορεία με Βρυξέλλες, αγορές, τρόικα και το κακό συναπάντημα. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα στο σχέδιο των Βρυξελλών για την Ελλάδα, το οποίο εξυπηρετείται σήμερα από τα διεθνή μέσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αποσπάσματα από διεθνή μέσα για την εκλογή προέδρου στο άρθρο του in.gr