Προσωρινή προστασία από τις πιστωτές της, για την ίδια και τα φυσικά πρόσωπα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου εξασφάλισε η Folli Follie από το Πρωτοδικείο με την αίτηση που κατέθεσε για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η εταιρεία με αυτή της την κίνηση κερδίζει χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει ορισθεί η συζήτηση της κύριας αίτησης προστασίας της από τους πιστωτές της, η οποία ας σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.
Οι τράπεζες, εκ των βασικών πιστωτών της, μπορούν να ζητήσουν ανάκληση της προσωρινής προστασίας. Κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο διότι έχουν εξασφαλίσεις (σ.σ. μετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα και μετρητά). Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αιτηθούν όπως η εταιρεία μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, να εκποιηθεί και το καλό κομμάτι που θα μείνει να το «τρέξει» νέα διοίκηση.
Αίτηση ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης του Πρωτοδικείου αναμένεται να ζητήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ομάδα ομολογιούχων. Ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς για τα τεκταινόμενα στη Folli Follie.
Την ίδια ώρα στον «αέρα» βρίσκονται οι συμβάσεις της εταιρείας με τους προμηθευτές της. Σύμφωνα με τα διεθνή εμπορικά δεδομένα η προσφυγή εταιρειών σε καθεστώς προστασίας επηρεάζει τις συμβάσεις τους με τους προμηθευτές τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μια τέτοια κίνηση ανατρέπει βασικούς όρους των υπαρχουσών συμβάσεων και δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να καταγγείλουν τις συμβάσεις.
Για τον λόγο αυτό όσες εξυγιάνσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα και στις οποίες εμπλέκονταν και ξένοι προμηθευτές, οι προς εξυγίανση εταιρείες είχαν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των προμηθευτών τους.
Στην περίπτωση της Folli Follie δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα ενώ στάση αναμονής και για τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες της τηρούν οι ανταγωνιστές της.
Πρόκειται για τους πολυεθνικούς ομίλους καλλυντικών COTY και Shiseido. Τη διανομή και εκπροσώπηση των επωνύμων εμπορικών σημάτων της εταιρείας COTY Inc (Lancanster, Calvin Klein, Tiffany&Co, Miu Miu, Gucci, Boss, Escada κ.ά.) η Folli Follie την έλαβε το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Ο πολυεθνικός όμιλος COTY όμως “τρέχει” το τελευταίο διάστημα “spec” προς αναζήτησή αντικαταστάτη της Folli Follie στην Ελλάδα. Ο διεθνής όμιλος βρίσκεται σε επαφές με τουλάχιστον 5 ελληνικές εταιρείες, ενώ εξελίξεις επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένονται πιθανότατα και μέσα στον Αύγουστο, με την αλλαγή συνεργάτη της Coty στην Ελλάδα να τοποθετείται μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η συνεργασία με την Shiseido από την άλλη πλευρά χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2015. Σήμερα τρία χρόνια μετά ο όμιλος FF Group “δουλεύει” τη συγκεκριμένη μάρκα με τα αποθέματα προϊόντων που έχει στις αποθήκες τους.
Τα προβλήματα με τους βασικούς προμηθευτές της και ανταγωνιστές της παραδέχεται εμμέσως και η ίδια η Folli Follie με την πρόσφατη ανακοίνωσή της. Σε αυτή υποστηρίζει πως: “η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές στην εταιρεία, σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της”.
Πηγή: capital.gr