Τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη έχουν βρει μέχρι τώρα μια σειρά εφαρμογών, από πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι αεροφωτογραφίες, μετάδοση πληροφοριών για την κίνηση στους δρόμους κ.α.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τώρα μπαίνουν και στον χώρο της υγείας με την εφεύρεση του Άλεκ Μόμοντ από το Πανεπιστήμιο Delft. Σύμφωνα με το πρωτότυπο του Μόμοντ τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν έναν απινηδωτή. Η πόλη θα καλύπτεται από ένα δίκτυο σημείων στο οποίο θα έχουν τις βάσεις τους τα αεροσκάφη. Μόλις κάποιος πολίτης νοιώσει ότι παθαίνει καρδιακό επεισόδιο θα καλεί από το τηλέφωνο του τη βάση χειρισμού και το αεροσκάφος που βρίσκεται στην πλησιέστερη βάση θα απογειώνεται προκειμένου να πάει τον απινηδωτή στο σημείο που βρίσκεται ο ασθενής.
Το σχέδιο αυτό έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τις καρδιακές προσβολές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου. Συχνά λόγω των αρρυθμιών που προκαλούνται στην διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ο ασθενής χάνει τη μάχη με τη ζωή. Τη στιγμή εκείνη μόνο ο απινηδωτής μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς, αλλά είναι δύσκολο να υπάρχουν απινηδωτές σε κάθε σημείο της πόλης.
Με τη χρήση των μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών λίγοι απινηδωτές θα μπορούν να σώζουν τη ζωή σε αρκετούς ασθενείς. Σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ περίπου 800.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή στις χώρες της Ένωσης κάθε χρόνο και από αυτούς επιβιώνει μόνο το 8%. Η βασικότερη αιτία θανάτου στις περιπτώσεις αυτές είναι ο μεγάλος χρόνος απόκρισης των ιατρικών υπηρεσιών: συνήθως το ασθενοφόρο χρειάζεται περίπου δέκα λεπτά για να φτάσει στον ασθενή, ενώ η εγκεφαλική βλάβη και ο θάνατος συνήθως έρχονται 4 με 6 λεπτά μετά την ανακοπή. Το μη επανδρωμένο κατευθυνόμενο αεροσκάφος μπορεί να πάει τον απινηδωτή οπουδήποτε σε μια ακτίνα 12 τ.χλμ μέσα σε μόνο ένα λεπτό! Σίγουρα καλά νεά για τους καρδιοπαθείς!