Η Eurostat και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσαν χθες την δραματική εξέλιξη δύο οικονομικών μεγεθών, τα δύο ελλείμματα που τεκμηριώνουν τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας στο «σπιράλ του θανάτου».
Το 2012 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα 10% (που θα ήταν 6% ή 11,6 δις. ευρώ αν δεν είχαν διατεθεί 7,7 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών). Αλλά και 6% να ήταν μετά από τρία χρόνια αιματηρής λιτότητας, πάλι είναι διπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο του 3% που απαιτεί η ευρωπαϊκή συνθήκη. Που σημαίνει ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι σπάταλο και αναποτελεσματικό, καθώς και ότι η λιτότητα έχει πολύ ακόμη μέλλον στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι, στην Ευρωζώνη το έλλειμμα κατά μέσο όρο υποχώρησε το 2012 στο 3,7% από 4,2% το 2011.
Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί την περασμένη χρονιά στο 156,9% του ΑΕΠ, από 170,3% που ήταν το 2011, μείωση που οφείλεται στο κούρεμα των ομολόγων. Στην ΕΕ το 2012 το κρατικό χρέος ανήλθε σε 90,6% του ΑΕΠ από 87,3% στα τέλη του 2011.
Το δεύτερο έλλειμμα που καταγράφει την ελληνική καχεξία είναι αυτό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που περιορίστηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ ή 59% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκε σε 1,1 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 984 εκατ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 316 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 246 εκατ. ευρώ), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 35 εκατ. ευρώ. Είναι η εικόνα της καθαρής ύφεσης. Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 435 εκατ. ευρώ (ή 25%), δηλαδή όλης της υπόλοιπης οικονομίας που τεκμηριώνει την ξηρασία της κατανάλωσης.
Τα διπλά ελλείμματα, το δημοσιονομικό και των εξωτερικών συναλλαγών, καταγράφουν την συνεχώς αυξανόμενη απόσταση της οικονομίας από την ανάπτυξη και καταδεικνύουν την λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζει η Τρόικα στην Ελλάδα, όπως έχει παραδεχθεί το ΔΝΤ και για την οποία η κα Μέρκελ λέει: «δίκιο έχει το ΔΝΤ, αλλά θα εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε…», δηλαδή την καταστροφή της χώρας.