Το άρθρο του Reuters για την διαπλοκή και τα συγκροτήματα των ελληνικών media φαίνεται πως ήρθε να θέσει τη συζήτηση για το μέλλον τους σε μια άλλη βάση. Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα συγκροτήματα πάσχουν κυρίως από δύο πράγματα, την εξυπηρέτηση των χρεών τους και την κρίση της αξιοπιστίας τους.
Αυτή την περίοδο γίνονται ζυμώσεις γύρω από δύο σενάρια: Το ένα κάνει λόγο για σπάσιμο των ομίλων σε εταιρείες, έτσι ώστε να διασωθούν κάποια τμήματά τους. Αλλά αυτό προϋποθέτει πως πρέπει να βγουν από το Χρηματιστήριο πρώτα, διαφορετικά υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα κάνει τα στραβά μάτια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει συγχωνεύσεις με κλείσιμο των ζημιογόνων εντύπων ή άλλων μέσων, με αποχώρηση ορισμένων βασικών μετόχων και είσοδο νέων «παικτών», ίσως και γερμανικών ομίλων.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι και τα δύο σενάρια είναι απονενοημένες προσπάθειες ενός συστήματος που αρνείται να αντιληφθεί την ανατροπή των δεδομένων.
Ένα τρίτο σενάριο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, είναι η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» από άλλο εκδότη που νοικιάζει τον υποθηκευμένο τίτλο. Η εκδοχή αυτή περιπλέκεται σε διάφορα νομοτεχνικά ζητήματα και εργασιακά δικαιώματα…