Τρόφιμα – ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και καύσιμα είναι οι τομείς στους οποίους η χώρα μας εμφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές, σύμφωνα με την ανάλυση που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα» και καλεί τους φορείς προώθησης των εξαγωγών να λάβουν υπόψη τα στοιχεία αυτά κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής τους ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ οι εξαγωγές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι συγκριτικό πλεονέκτημα και με γνώμονα την ποσοτική εξέλιξή τους:
- Οι δυναμικές εξαγωγές (διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και παρουσιάζουν αυξανόμενη διείσδυση) ανέρχονται σε Euro 7,7 δισ., εκ των οποίων Euro 4,6 δισ. σε βιομηχανικά είδη(κυρίως αλουμίνιο, φάρμακα, χαλκός) και Euro 2,7 δισ. σε τρόφιμα-ποτά-καπνό (κυρίως λαχανικά, λάδι, τυρί, κρασί).
- Οι δυναμικές-ασταθείς εξαγωγές (διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά έχουν φθίνουσα διείσδυση) ανέρχονται σε Euro 4,9 δισ., εκ των οποίων Euro2,2 δισ. αφορούν σε τρόφιμα-ποτά-καπνός (κυρίως φρούτα, ψάρια, δημητριακά), Euro 2,1 δισ. σε βιομηχανικά είδη (κυρίως ενδύματα, ράβδοι και σωλήνες, πλαστικά, καλλυντικά, υλικό για διανομή ηλεκτρισμού) και Euro0,6 δισ. σε πρώτες ύλες (κυρίως βαμβάκι).
- Οι ευάλωτες-ανερχόμενες εξαγωγές (δεν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά παρουσιάζουν αυξανόμενη διείσδυση) ανέρχονται σε Euro1,7 δισ., εκ των οποίων Euro1,4 δισ. αφορούν σε βιομηχανικά είδη (κυρίως πλοία-πλοιάρια, βιομηχανικά είδη από κοινά μέταλλα, ηλεκτρικές μηχανές-συσκευές, ηλεκτρικά κυκλώματα).
- Οι ευάλωτες εξαγωγές (δεν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, και έχουν φθίνουσα διείσδυση) ανέρχονται σε Euro2 δισ., εκ των οποίων Euro1,8 δισ. αφορούν σε βιομηχανικά είδη (κυρίως υποδήματα, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, αντικείμενα ένδυσης, διάφορα μηχανήματα).
«Μία εξειδικευμένη ελληνική εξαγωγική πολιτική, οριζόντια και χωρίς κλαδικές προεκτάσεις, θα μπορούσε κατά προτεραιότητα να στοχεύσει στο 23% των εξαγωγών που δεν έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και, ειδικότερα, στο 12% που είναι και φθίνουσας διείσδυσης, ώστε να θεραπευθούν αδυναμίες και μειονεκτήματα.
Ταυτόχρονα, ανάλογη προτεραιότητα διαφοροποιημένης παρέμβασης θα μπορούσε να δοθεί στις εξαγωγές αυξανόμενης διείσδυσης που αποτελούν το 58% των εξαγωγών, με ιδιαίτερη έμφαση στο 47% που διαθέτει και συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι πολιτικές προώθησης των εξαγωγών που γίνονται από διάφορους φορείς, χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εξελιχθούν σε «έξυπνες» πολιτικές στοχευμένης παρέμβασης. Ταυτόχρονα, οριζόντιες πολιτικές εξωστρέφειας θα μπορούσαν να σχεδιαστούν διαφορετικά ώστε να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη το μείγμα των ελληνικών εξαγωγών, με στόχο να αλλάξουν την σύνθεση και την αποτελεσματικότητα της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας», αναφέρει ο ΣΕΒ.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά, ζητώντας κατά προτεραιότητα τη μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και τη διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας.
Κ.Β.