Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*
Τα Επιμελητήρια σε όλους τους νομούς της χώρας αποτελούν τον κεντρικό ίσως μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην χώρα, καθώς αποτελούν θεσμούς σε άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της κάθε περιοχής και γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε υπουργό και κάθε κεντρικό αξιωματούχο του κράτους τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες.
Πρόσφατα λοιπόν έγινε δεκτή από την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής η αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, που κατά κοινή ομολογία προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των επιμελητηρίων, ενώ παράλληλα προσδίδει στα Επιμελητήρια μεγαλύτερες αρμοδιότητες και καλύτερα «εργαλεία» για να ασκήσουν το έργο τους, προς όφελος της μικρομεσαίας κυρίως επιχειρηματικότητας.
Η νέα νομοθεσία ήταν ένα καλό βήμα προόδου και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που στα χρόνια της κρίσης ανεβαίνει τον δικό της «Γολγοθά», αλλά όλοι – ή τουλάχιστον οι πολλοί περισσότεροι – συμφωνούμε πως η έξοδος από την κρίση θα προέλθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας
Το νομικό πλαίσιο που υπήρχε ήταν ασαφές και συγκεχυμένο. Το νεότερο, φιλοδοξεί να θεραπεύσει μια σειρά από δυσλειτουργίες, όπως η ουσιαστική αδυναμία των Επιμελητηρίων να διαδραματίσουν συμβουλευτικό ρόλο στο κράτος, η υποστελέχωση και η ανεπαρκής οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών, το χαμηλό ποσοστό διάθεσης πόρων, κ.α.
Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, είναι προβλήματα που αναδείχτηκαν και καταγράφηκαν και από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα μέσα από πολλές και συχνές επαφές που είχαμε με επιμελητηριακούς φορείς και κυρίως τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κώστα Μίχαλο.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αντιλαμβάνεται κάθε Επιμελητήριο ως «εγκέφαλο» της λειτουργίας και ανάπτυξης του εμπορίου, της βιομηχανίας και βιοτεχνίας, αλλά και των επαγγελματιών πάσης φύσεως, των περιοχών έδρας τους. Η Ελλάδα, για να γνωρίσει οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να θέσει σε καλή λειτουργία όλους αυτούς τους ελληνικούς»εγκεφάλους». Η εθνική οικονομία είναι το άθροισμα των τοπικών οικονομιών και ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι κομβικός!
Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ότι με τη νέα νομοθεσία εισάγεται ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, (ο οποίος θα βοηθά στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου), ότι ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα στις επιμελητηριακές εκλογές, ότι καθιερώνεται ποσόστωση
φύλου στα ψηφοδέλτια (ώστε να τονωθεί η παρουσία και συμμετοχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας), ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ότι καθιερώνονται πειθαρχικά συμβούλια και θεσπίζονται διατάξεις για τη πειθαρχική ευθύνη των διοικήσεων των Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ότι δίνονται ακόμα και δημοψηφισματικές αρμοδιότητες για ζητήματα της τοπικής ή και εθνικής οικονομίας, ότι γίνεται υποχρεωτικός ο απολογισμός προς το υπουργείο Οικονομικών και πολλά άλλα.
Κοινός στόχος μας πρέπει να είναι η μετατροπή κάθε Επιμελητηρίου σε «φωλιά» ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, που ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει… θαύματα εφόσον λειτουργήσει σε ένα καθαρό και διάφανο πλαίσιο. Πιστεύουμε στα ελληνικά χέρια και στα ελληνικά μυαλά. Γι’ αυτό ας οραματιστούμε κάτι καλύτερο από αυτό που βρήκαμε και από αυτό που έχουμε. Και ας το διεκδικήσουμε, ως προϋπόθεση επιβίωσης του τόπου μας!
*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.