Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Τα επόμενα βήματα Τσίπρα: Συμφωνία, εκκαθάριση, εκλογές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αποφασισμένος φαίνεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει με γρήγορα βήματα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά του. Πολιτικός μαραθώνιος μέσα στον καυτό Αύγουστο για επίτευξη συμφωνίας με δανειστές μέχρι τις 18 του μηνός και αμέσως μετά εσωτερική εκκαθάριση και ρήξη με τους διαφωνούντες στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι επόμενοι στόχοι θα είναι εκλογές στις 8 Νοεμβρίου και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει με εκλογές και ως εκ τούτου κλείδωσαν στις 8 Νοεμβρίου, ώστε με ανανεωμένη λαϊκή εντολή αλλά και απαλλαγμένος από εκείνους που τον κρατούν πίσω να μπει στη νέα δύσβατη περίοδο της εφαρμογής του μνημονίου.

Αυτό φυσικά θα προϋποθέσει και ολική ρήξη με το μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εκείνο που διαφωνεί με το μνημόνιο, κάτι που θα είναι εύκολο με αυτόματη απαγωγή από τις λίστες των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές.
Εύκολο σε πρακτικό επίπεδο αλλά πολιτικά σκληρό και με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του κόμματος. Η δε ομάδα των διαφωνούντων προφανώς δεν θα μείνει έτσι και θα προσπαθήσει να προκαλέσει τον πρωθυπουργό κατεβαίνοντας αυτόνομα. Θα αντιμετωπίσει ωστόσο μεγάλη δυσκολία, ελλείψει εκλογικού μηχανισμού και οργάνωσης. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι σε ένα βαθμό να τους αιφνιδιάσει όσο εκείνοι επιμένουν να στηρίζουν με τους όρους τους την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων