Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Τα εργοστάσια του μέλλοντος θα είναι πιο “έξυπνα”

Πιο «ευφυή», ακόμη και πιο… «διασκεδαστικά», για τους εργαζομένους, εκτιμάται ότι θα είναι τα εργοστάσια του μέλλοντος, προσφέροντας στο προσωπικό φορητές συσκευές, όπως έξυπνα γυαλιά, προσαρμοσμένες πλατφόρμες κοινωνικής επικοινωνίας, διαδραστική εκπαίδευση με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) ακόμη και τεχνικές παιγνίων (gamification).

Η ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων λύσεων, στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, αποτελεί το αντικείμενο του νέου τριετούς ερευνητικού έργου, με τίτλο «SatisFactory», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο τού προγράμματος HORIZON 2020, με συντονιστή το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Η βιομηχανία είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της κοινωνίας μας, αλλά θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της, μόνο αν εναρμονιστεί με τις συνεχιζόμενες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία. Υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών προς τη βελτίωση της λειτουργίας των εργοστασίων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες, αφενός για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και από την άλλη για να προσφέρουν ένα καλύτερο, ελκυστικό και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον», δήλωσε ο δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, διευθυντής του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του έργου SatisFactory, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι το SatisFactory έχει ως όραμα το εργοστάσιο του μέλλοντος να αποτελεί ένα ευχάριστο χώρο για τους εργαζομένους. Η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα καταστήσει τη βιομηχανική απασχόληση πιο ελκυστική για τους εργαζόμενους – κυρίως για τους νέους – ενώ θα ενισχύσει την ποιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία του έργου φιλοδοξεί να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι:

  • τεχνικές παιγνίων για την αύξηση της ελκυστικότητας του εργασιακού περιβάλλοντος στους νέους εργαζομένους,
  • σύστημα ανταλλαγής γνώσεων σε πραγματικό χρόνο για την εκπαίδευση των εργαζομένων,
  • τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για υπηρεσίες διαδραστικής εκπαίδευσης,
  • τεχνικές λήψης αποφάσεων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την άνεση των εργαζομένων
  • και προσαρμοζόμενες και επαυξημένης επικοινωνίας διεπαφές για τη συνεργασία και το διαμοιρασμό γνώσεων σε πραγματικό χρόνο.

Στο έργο SatisFactory, συμμετέχουν -εκτός από το ΙΠΤΗΛ- ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων («ΙΔΕΠ») του ΕΚΕΤΑ (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), το ερευνητικό κέντρο Fraunhofer (Γερμανία), την πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου της Λωζάνης (Ελβετία), το ινστιτούτο Superiore Mario Boella (Ιταλία), καθώς και τέσσερις εταιρείες, την «Sigma Orionis» (Γαλλία), την «Atlantis A.E.» (Ελλάδα), την «Regola» (Ιταλία), την «GlassUp» (Ιταλία) και δύο μεγάλα εργοστάσια, το «Comau» (Ιταλία) και τη «Systems SunLight SA» (Ελλάδα).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων