Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Τα εθνικά οφέλη από την εξόρυξη Χρυσού!

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Τα κοιτάσματα χρυσού αποτελούν έναν από τους πλέον παραγωγικότερους τρόπους ενίσχυσης της Εθνικής Οικονομίας. Τόσο με άμεσα όσο και με έμμεσα οφέλη η εξόρυση χρυσού συνεπάγεται μια κατακόρυφη γεωπολιτική και γεωενεργιακή αναβάθμιση της χώρας που έχει ανάγκη ιδιαίτερα σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ένα βασικό στοιχείο της εξελίξης και ευημερείας της ανθρωπότητας. Η αρχαία Αθήνα χρησιμοποίησε τον αργυρό από τα μεταλλεία του Λαυρίου και τα μάρμαρα της Πεντέλης για να χτίσει τον Παρθενώνα. Ο Μέγας Αλέξανδρος στηρίχθηκε στον χρυσό του Παγγαίου όρους για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του στη Περσία. Το Μακεδονικό Βασίλειο γνώρισε οικονομική και κατ’ επέκταση γεωπολιτική άνθιση εξαιτίας του χρυσού!

Η «Ελληνικός Χρυσός» που έχει έδρα την Αθήνα, καταβάλει όλες τις νόμιμες εισφορές στο Ελληνικό Κράτος. Περίπου το 30% του τζίρου της εταιρίας καταλήγει στα ταμεία του Δημοσίου μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης. Ο ετήσιως τζίρος της εταιρίας τα επόμενα χρόνια θα ανέρχεται σε 1 δισεκ. €/ χρόνο, οπότε το Ελληνικό Κράτος θα εισπράττει τουλάχιστον 300 εκατ. €/ χρόνο. Επίσης, η συνολική επένδυση θα αποφέρει μέσα στην επόμενη πενταετία επιπλέον 1 δισεκ. €. Σημειώνεται ότι ετήσιο μίσθωμα δεν προβλέπεται στην περίπτωση της Χαλκιδικής, για τους λόγους που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα. Τα. Ανταποδοτικά οφέλη τοπικής κοινωνίας είναι:

  1. 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίες για τα επόμενα 30 χρόνια.
  2. 3-6 εκατ. €/χρόνο στο Δήμο Αριστοτέλη ανάλογα με τις πωλήσεις και τις τιμές των μετάλλων.

Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», ο Δήμος έχει λάβει από το 2006 έως σήμερα 10 εκατ. € που αξιοποιήθηκαν σε τεχνικά έργα, χορηγίες και δωρεές. Σ’ αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται η κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών, η δημιουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η φωταγώγηση κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η οικονομική στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών φορέων. Πάνω από 800 εκατομμύρια δολλάρια θα είναι τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία και πάνω από 1,6 δις ευρώ οι άμεσοι φόροι τα επόμενα 20 χρόνια. Οι εξαγωγές της χώρας αυξάνονται ραγδαία ενώ η βελτίωση της ρευστότητας στη βόρεια Ελλάδα αγγίζει τα 800.000 ευρώ ημερισίως. Συνολικά 1430 είναι εργαζόμενοι και 16 εκατ. Διατέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 για σε μισθούς. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ απορόφησαν οι ντόπιοι εργολάβοι και προμηθευτές. Βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας καταλήγει σε δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα στα Σώματα Ασφαλείας με μεγάλη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη αναβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών προσφορών.

Το 2012 η εταιρεία επένδυσε στην Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ, ενώ, φέτος, θα επενδύσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια. Σταδιακά, έως το 2016, θα εκταμιεύσει 1 δισ. δολάρια. Η δεύτερη επένδυση της Eldorado Gold στο Πέραμα Έβρου είναι αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Όταν εισέλθει στο στάδιο της λειτουργίας, το Δημόσιο θα εισπράττει – με τιμή χρυσού 1.700 δολάρια ανά ουγκιά- 315 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολόγηση (26% φορολογία εταιρειών και 10% διανεμόμενων κερδών). Το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και το 100% του κόστους λειτουργίας θα παραμείνουν στην τοπική οικονομία της Θράκης, με την μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορών κλπ. Σε ορίζοντα δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 200 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η γεωπολιτική είναι η επιστήμη, η οποία εξετάζει, μελετά, αναλύει, ερμηνεύει την:

  • αλληλεξάρτηση μεταξύ φύσης/ γεωγραφικού χώρου (περιβάλλοντος) και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων
  • πολιτισμική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την αξιοποίηση/αύξηση της ισχύος (οικονομικής ή/και στρατιωτικής), στο παρόν και κυρίως στο μέλλον.

Ο όρος Γεωπολιτική σαν επιστημονικός όρος εφαρμόστηκε από τον Σουηδό καθηγητή και φιλόσοφο πολιτικό Rudolf Kjellén to 1899. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας περνά μέσα από τις επενδύσεις στην εξόρυξη χρυσού και εκτοξεύει τις γεωπολιτικές «μετοχές» της χώρας μας ψηλά.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση σε 170 εκατομμύρια καταναλωτές στα Βαλκάνια και το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» ενθαρρύνουν επενδύσεις στον τουρισμό, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Επιπλέον ενθαρρύνονται επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, εμπορίου, ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, χαλκός κ.λπ.). Η Εθνική οικονομία μπορεί θεαματικά να βελτιωθεί πολύ σύντομα.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του χρέους της χώρας. Η Ελλάδα θα παραμείνει διεθνώς μεγάλος προμηθευτής βωξίτη (από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο) και σιδηρονικελίου. Η αναμενόμενη εκμετάλλευση χαλκού, αργύρου και χρυσού 16 από το 2015 θα ενισχύσει τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και επομένως την οικονομία της. Οι επενδύσεις αποτελούν, κατά γενική ομολογία, την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. Κάθε επένδυση που δεν ολοκληρώνεται αφενός μεν συνιστά μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και αφετέρου δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, πλήττοντας ουσιαστικά το προφίλ της Ελλάδος στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Η ύπαρξη και η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου είναι ευλογία για την Ελλάδα. Είναι χρέος τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας να στηρίξει ανάλογες επενδύσεις διαφορετικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων