Τα φυτά «μιλούν», αλλά οι άνθρωποι δεν το γνώριζαν επειδή η συχνότητα είναι πολύ υψηλή για το ανθρώπινο αυτί, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που κατάφεραν να καταγράψουν και να αναλύσουν τέτοιους ήχους για πρώτη φορά, αναφέρει η UPI την Παρασκευή.
Η ισραηλινή μελέτη σχετικά με τους ήχους που κάνουν τα φυτά δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Lilach Hadany από τη Σχολή Φυτικής Επιστήμης και Ασφάλειας Τροφίμων στη Σχολή Επιστημών της Ζωής του Τελ Αβίβ, διαπίστωσε ότι τα φυτά εκπέμπουν συχνά υπερηχητικούς ήχους, πιο συχνά όταν είναι πιεσμένα.
Οι συγγραφείς κατάφεραν να ηχογραφήσουν τον ήχο, παρόμοιο με αυτόν που παράγεται από το ποπ κορν, κυρίως σε ντομάτες και φυτά καπνού. Εντόπισαν επίσης ήχους που παράγονται από κάκτους, καλαμπόκι και σιτάρι.
Παρόλο που οι ήχοι εκπέμπονται με την ίδια περίπου ένταση με την ανθρώπινη φωνή, έχουν τόσο υψηλές συχνότητες που δεν συλλαμβάνονται ποτέ από το ανθρώπινο αυτί, είπαν οι ερευνητές.
«Διαπιστώσαμε ότι τα φυτά συνήθως κάνουν ήχους όταν είναι πιεσμένα και ότι κάθε φυτό και κάθε είδος στρες σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο αναγνωρίσιμο ήχο», είπαν οι ερευνητές.
«Αν και είναι ανεπαίσθητοι στο ανθρώπινο αυτί, οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά μπορούν πιθανώς να ακουστούν από διάφορα ζώα, όπως νυχτερίδες, ποντίκια και έντομα», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Στο πρώτο στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές τοποθέτησαν φυτά σε ένα ακουστικό κουτί σε ένα απομονωμένο υπόγειο χωρίς θόρυβο φόντου. Μικρόφωνα υπερήχων που καταγράφουν ήχους σε συχνότητες μεταξύ 20 και 250 kilohertz έχουν ρυθμιστεί για εγγραφή. Η μέγιστη συχνότητα που ανιχνεύεται από έναν ενήλικα είναι περίπου 16 kilohertz.
Οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν από ειδικά αναπτυγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που έμαθαν πώς να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών φυτών και διαφορετικών τύπων ήχων. Τέλος, από τα αρχεία κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί το φυτό και να προσδιοριστεί το είδος και το επίπεδο καταπόνησης.
«Σε αυτή τη μελέτη, επιλύσαμε μια πολύ παλιά επιστημονική διαμάχη: δείξαμε ότι τα φυτά εκπέμπουν ήχους», είπε ο Hadany.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος ήχους φυτών και ότι αυτοί οι ήχοι περιέχουν πληροφορίες – για παράδειγμα, για λειψυδρία ή τραυματισμό», πρόσθεσε.
«Υποθέτουμε ότι στη φύση οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά ανιχνεύονται από κοντινά πλάσματα όπως νυχτερίδες, τρωκτικά, διάφορα έντομα και πιθανώς και από άλλα φυτά – τα οποία μπορούν να ακούσουν τις υψηλές συχνότητες και να λάβουν σχετικές πληροφορίες», πρόσθεσε.