Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Τα γαλλικά ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«H Ελλάδα ταρακουνά και πάλι τη ζώνη του ευρώ»,αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Η γαλλική εφημερίδα , επικαλούμενη επίσης δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, γράφει ότι, η «Η Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».

Η Le Figaro φιλοξενεί επίσης δηλώσεις «ανώνυμου συμβούλου» της Γερμανίδας Καγκελαρίου: «Παρά το ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος για μια χώρα, ευφυείς νομικοί θα ξέρουν να βρουν τον τρόπο».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να δείξει αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα της ευρωζώνης αλλά τονίζεται ότι αυτή η «μέγιστη πίεση στους Έλληνες ψηφοφόρους δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες» και αναφέρονται δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροτ (SPD) σύμφωνα με τις οποίες «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλούμε, μέσω δηλώσεων, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, που μπορούν να παρεξηγηθούν».

lefigaro

Le Monde

Σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Τελικά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβγαζε την Ελλάδα από τον κυκεώνα της αποτυχίας», η «Le Monde» σχολιάζει πως γίνεται λόγος για δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα – εφόσον εκλεγεί- να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει εξηγώντας τους λόγους: «Πρώτον, γιατί τα στελέχη του δεν έχουν καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε ανάλογη εμπειρία διαπραγμάτευσης με ξένους αξιωματούχους.

Δεύτερον, επειδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θέμα ταμπού στην Ευρώπη και τρίτον, γιατί το τέλος στη λιτότητα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει εφικτό από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες».

Σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα επιχειρείται μια ανάγνωση της γραμμής που ακολουθεί το Βερολίνο σημειώνοντας ότι «Η Γερμανία δεν αποκλείει μια έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη εάν η χώρα δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ή αποφασίσει να μην αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της».

lemonde

L’ Echo

Από την πλευρά της, η βελγική εφημερίδα «L’ Echo» αποδίδει ως ένα βαθμό την πτώση του ευρώ στην πολιτική κατάσταση στην χώρα μας.
lecho

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων