Η γιαγιά της Νιχάν Σεν εγκαταστάθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 60, αλλά ακόμη δεν μιλάει καθόλου γερμανικά. Αντίθετα, η ίδια η Νιχάν είναι δημοφιλής στη γερμανική νεολαία με 783.000 ακόλουθους στο κανάλι της στο YouTube.
Ωστόσο και η ίδια αναγνωρίζει: “Ομολογώ ότι μου αρέσει λίγο η τουρκική τηλεόραση”.
Και δεν είναι η μόνη. Τα τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν μερίδιο αγοράς 84% ανάμεσα στα τρία εκατομμύρια Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής και το 40% από αυτούς δεν παρακολουθούν καθόλου τη γερμανική τηλεόραση, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Data4U.
Ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους γερμανούς ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να απορρίψουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γερμανίας χαρακτηρίζοντάς τα “μη φιλικά προς την Τουρκία”.
Τα κόμματα ανησυχούν ότι ο Ερντογάν έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στους τουρκόφωνους γερμανούς ψηφοφόρους απ΄ό,τι έχουν εκείνα.
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο πιο προβεβλημένος γερμανός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, έκανε έκκληση στα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν τη μετάδοση ενός τουρκικού καναλιού προς όφελος των Τούρκων, τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας.
“Χρειαζόμαστε ένα γερμανο-τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Επί χρόνια δεν φροντίζαμε ώστε οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής να βρουν μια νέα πολιτική πατρίδα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής”, δήλωσε ο ίδιος τον Μάρτιο στην εφημερίδα Rheinische Post.
Κατά παράδοση, οι Τούρκοι της Γερμανίας ψήφιζαν κυρίως τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πρασίνους–τα κυριότερα κεντροαριστερά κόμματα–που έχουν και την πιο φιλομεταναστευτική ατζέντα. Αλλά ο Ερντογάν τους έχει επανειλημμένως καλέσει να τα απορρίψουν αμφότερα καθώς και τους κυβερνώντες συντηρητικούς της Μέρκελ.
“Οι περισσότεροι, επειδή παρακολουθούν μόνο τουρκική τηλεόραση, είναι μονόπλευρα ενημερωμένοι”, εξηγεί ο Γιόαχιμ Σούλτε, ο επικεφαλής της Data 4U, που ειδικεύεται στις δημοσκοπήσεις σε δείγμα Τούρκων της Γερμανίας. Ο Σούλτε θεωρεί ότι η έκκληση του Ερντογάν μπορεί να επηρεάσει έως και 300.000 ψηφοφόρους–το ένα τέταρτο των Γερμανών τουρκικής καταγωγής με δικαίωμα ψήφου.
Για την ώρα, οι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής που απομακρύνονται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους έχουν ελάχιστες επιλογές. Όπως εξηγεί ο Σούλτε, όσοι απομακρύνονται είναι πιθανότερο να μείνουν σπίτια τους από το να υποστηρίξουν αντίπαλα κόμματα, αυτό θα μπορούσε και πάλι να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια αναμέτρηση που πιθανόν να αποδειχτεί μια μάχη και για την παραμικρή ψήφο.
Μια αλλαγή στον γερμανικό νόμο περί ιθαγένειας το 2000 οδήγησε στον σχεδόν διπλασιασμό των Τούρκων με δικαίωμα ψήφου την τελευταία δεκαετία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Τούρκοι της Γερμανίας είχαν στηρίξει τον Ερντογάν όταν ψήφισαν ως ετεροδημότες στις τουρκικές εκλογές.
Για τον ίδιο τον Ερντογάν, η άσκηση επιρροής επί των ψηφοφόρων της Γερμανίας είναι η ιδανική ευκαιρία να τακτοποιήσει τις διαφορές του με τους γερμανούς πολιτικούς που θεωρεί εχθρούς του ενισχύοντας ταυτόχρονα τα διαπιστευτήριά του στην πατρίδα του εμφανιζόμενος ως ο υπερασπιστής των απανταχού Τούρκων.
“ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΠΛΑΪ ΤΟΥΣ!”
Τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας έχουν καταδικάσει σφοδρά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο χρόνο, κατά τις οποίες έχουν φυλακιστεί χιλιάδες Τούρκοι, περιλαμβανομένων περίπου 12 με γερμανική υπηκοότητα. Επίσης η Τουρκία ζητεί από την Γερμανία να απελάσει τους αιτούντες άσυλο που κατηγορεί για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους η απώλεια της ψήφου των Τούρκων συνιστά ένα σοβαρό κίνδυνο: ακόμη και η παραμικρή μετακίνηση ψηφοφόρων θα μπορούσε να τους αποδυναμώσει στις πιθανές διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα νέο κόμμα, Η Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών (Allianz Deutscher Demokraten/AD-D), της οποίας ηγούνται Τούρκοι, πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας μια αφίσα του Ερντογάν. “Φίλοι της Τουρκίας. Σταθείτε Πλάι τους”, γράφει η αφίσα.
Μέχρι στιγμής το νέο κόμμα βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις κάτω από το 1% σε εθνικό επίπεδο και οι υποψήφιοί του προέρχονται μόνο από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγάλο αυτό κρατίδιο στο οποίο κατοικεί το ένα πέμπτο και πλέον του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Οι πιθανότητες για ένα κόμμα εθνικής μειονότητας είναι πολύ περιορισμένες στη Γερμανία, όπου απαιτείται ως κατώτατο όριο για την είσοδο των κομμάτων στο κοινοβούλιο το 5%. Όμως ένα κόμμα που απευθύνεται άμεσα στους Τούρκους θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μεγαλύτερα κόμματα.
“Η αφίσα μας ήταν κάτι που είχε πει ο Ερντογάν: είχε ασκήσει κριτική εις βάρος της γερμανικής πολιτικής και είχε πει ότι θα πρέπει να ψηφίσουμε κόμματα που είναι φιλικά διακείμενα. Σε αντίθεση με τα άλλα γερμανικά κόμματα που είναι μονίμως εχθρικά προς τον Ερντογάν, εμείς δεν είμαστε. Το είδαμε σαν να είναι εκείνος που μας ενθαρρύνει να ψηφίσουμε”, λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερτάν Τοκέρ.
Μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία ασχολείται το νέο αυτό κόμμα είναι και η προσπάθεια να γίνει ευκολότερη η απόκτηση δικαιώματος ψήφου για τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Αυτό φαίνεται ότι είχε απήχηση στην 17χρονη Ράσα, μια Τουρκάλα κάτοικο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
“Εχω γεννηθεί εδώ και ακόμη δεν έχω γερμανικό διαβατήριο. Η διαδικασία έκδοσής του είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Υπάρχει ένα νέο κόμμα που θέλει να δώσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μόνιμους κατοίκους”, λέει.
Οι ηγέτες της τουρκικής κοινότητας από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στην πολιτική ζωή της Γερμανίας βλάπτουν το έργο για την προώθηση της ενσωμάτωσης που έχει συντελεστεί σε διάστημα δεκαετιών.
“Το πολιτικό κλίμα δηλητηριάζεται έτσι. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει καταστρέψει ό,τι χτίσαμε σε διάστημα δεκαετιών”, λέει ο Τσάνσελ Κιτσίλτεπε, ένας υποψήφιος από την πολυεθνοτική συνοικία του Βερολίνου, Κρόιτσμπεργκ, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι συντηρητικοί κατεβάζουν όλοι υποψήφιους τουρκικής καταγωγής.
“Εμείς οι Τούρκοι βουλευτές της Γερμανίας δεχόμαστε απειλές και e-mails που μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε αρκετά πιστοί ως ‘Τούρκοι’. Είμαι όμως γερμανός πολιτικός και ασχολούμαι με την πολιτική για τη Γερμανία και για όλους τους πολίτες της”.
Αλλά και ο Τιμούρ Χουσέιν της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ είναι εξίσου σαφής. “Είμαι Γερμανός, μόνο Γερμανός”, λέει ο Τιμούρ που έχει πατέρα Τούρκο και μητέρα Κροάτισσα.