Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά

Tης Θεοδώρας Αυγουλίδου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Βασιλιά του Βελγίου, Αλβέρτου του 2ου, για τον αν θα «ράψει ή όχι καινούργια ρούχα» το 2013. Η απόφαση αυτή θα σχετιστεί με το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να έρθει αντιμέτωπος με τα βέλη των πολιτών μέσα σε ένα πάγια πολιτικά ασταθές περιβάλλον κι ένα ολοένα και πιο έντονο κλίμα οικονομικής ύφεσης στη χώρα.

Ο Βασιλιάς θα κληθεί για τρίτη συνεχή χρονιά να θέσει ως προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του την οικονομική συμπαράσταση στους Βέλγους πολίτες, ένα σημαντικό μέρος των οποίων δηλώνει ανήμπορο ν’ αντιμετωπίσει πάγια κι έκτακτα έξοδα της καθημερινότητας λόγω των μεταβολών και στη Βελγική οικονομία.

Η περιουσία του Αλβέρτου ΙΙ αγγίζει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 είχε δώσει 129.000 ευρώ προκειμένου «να ενισχύσει πολίτες που δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος δαπανών όπως το ενοίκιο κι η θέρμανση καθώς και τις απρόβλεπτες δαπάνες στην εκπαίδευση των παιδιών τους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παλατιού, Bruno Nève.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του παλατιού επεξεργάζονται με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή το αίτημα των πολιτών για οικονομική ενίσχυση καθώς το φαινόμενο φαίνεται να έχει αυξητική τάση και μέσα σε μόλις μία χρονιά να έχει αυξηθεί κατά 10% ο αριθμός των αιτούντων την οικονομική στήριξη από το βασιλικό ταμείο.

Ταυτόχρονα, όμως, με την αύξηση στις ανάγκες των πολιτών αυξάνεται κι η δριμεία κριτική που του ασκείται από πολίτες και τον βελγικό Τύπο, καθώς το ποσό που επιστράφηκε στη Βελγική κοινωνία πέρυσι κάλυψε στο ελάχιστο τις ανάγκες 650 πολιτών, από συνόλου 11.000 αιτούντων.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…και βασιλιάδες!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων