Γράφει η Ιφιγένεια Ζώτου
Όλοι λίγο έως πολύ θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα «κακό» αφεντικό. Ένα αγενές αφεντικό, που δημιουργεί εντάσεις στο περιβάλλον εργασίας, δεν επιβραβεύει ούτε και αναγνωρίζει την προσπάθειες σας, απαιτεί άμεσα ακόμα και τα ανέφικτα και πιστεύει πως όλη σας η ζωή είναι η δουλειά. Αυτά -και αλλά πολλά- έχουν ως αποτέλεσμα να κυριαρχεί ένα κακό κλίμα στη δουλειά αλλά και μετά από αυτή, στερώντας σταδιακά κάθε χαρά δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας.
Δεν είναι λίγες εκείνες οι «καλημέρες» εργαζομένων που κρύβουν από πίσω θλίψη και συνεχή αγωνία για το γεγονός ότι σε λίγη ώρα θα βρίσκονται ενώπιων του αφεντικού τους. Μπορεί αυτός ο εργαζόμενος να είναι το ίδιο αποδοτικός με αυτόν που είναι ευτυχισμένος στο περιβάλλον όπου δουλεύει; Είναι η πίεση και ο εξαναγκασμός κινητήριος δύναμη της παραγωγικότητας;
Μελέτη της ψυχολόγου και ειδικής σε εργασιακά ζητήματα Michelle McQuaid, έδειξε πως όχι. Σύμφωνα με εκείνη, τα «κακά» αφεντικά κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία 360 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα. Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους μάλιστα αναφέρουν ότι το πιο αγχωτικό κομμάτι της ημέρας τους είναι όταν αντιμετωπίζουν το αφεντικό τους.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που εργάζονται κάτω από τις φωνές του αφεντικού τους δεν είναι αφοσιωμένοι στους στόχους τις εταιρείας, σε αντίθεση με αυτούς που εποπτεύονται από κάλους ηγέτες και δείχνουν ικανοποιημένοι και καθόλα πρόθυμοι να κάνουν ότι χρειαστεί για το καλό της επιχείρησης και την ικανοποίηση του αφεντικού τους. Ταυτόχρονα, σε μια ακόμα μελέτη στους εργαζόμενους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το 60% αυτών είναι πολύ κακοί στη δουλειά τους, όχι λόγω των χαμηλών αμοιβών, των πολλών ωρών εργασίας, ή της μικρής περιόδου των διακοπών- αλλά επειδή έχουν κακά αφεντικά.
Κατά τα φαινόμενα δεν είστε οι μονοί που έχετε πρόβλημα με το αφεντικό σας. Που αντιπαθείτε ή ακόμα και φοβάστε το μεγάλο «κεφάλι» στο χώρο εργασίας σας, που νιώθετε ότι είστε πιο αναλώσιμοι και από τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως που υπάρχουν εκεί, ενώ εκείνος υποτιμά την προσφορά σας και φροντίζει να τονίζει την ανεπάρκεια σας με κάθε ευκαιρία.
Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση;
Αν αυτό που θέλετε είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά του αφεντικού σας, τα νέα είναι άσχημα για εσάς. Η συμπεριφορά του αφεντικού σας οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί να οφείλεται στην ανικανότητα ή τη μισανθρωπία του ίδιου, μπορεί να νομίζει ότι έτσι κερδίζει τον σεβασμό σας, ότι κάνει καλό στην επιχείρηση του ή ακόμα ενδέχεται και να το κάνει χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Όπως και να’ χει το «μοντέλο» που ακολουθεί στην διοίκηση και εποπτεία σας μάλλον του αρέσει και το θεωρεί επικερδές.
Αυτό που έχετε να κάνετε αρχικά είναι να βεβαιωθείτε ότι η παραμονή σας σε αυτή την εταιρεία είναι αυτό που θέλετε. Εν μέσω κρίσης σίγουρα η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση και μπορεί αν εξαιρέσετε την παρουσία του αφεντικού σας, να είστε ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από την εργασία σας και τις αρμοδιότητες σας. Σκεφτείτε όμως τι είστε διαθέσιμοι να θυσιάσετε. -Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και το άρθρο μας για το πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της απώλειας-.
Αν αποφασίσετε την παραμονή σας εκεί και προσπαθείτε να βρείτε τρόπο για επανακτήσετε την ψυχική σας ηρεμία, δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάποια βήματα.
Για αρχή προσπαθήστε να είστε όσο πιο συνεπείς γίνεται με τις υποχρεώσεις σας. Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος και τα λάθη είναι ανθρώπινα όμως το να είστε πολύ σχολαστικοί σε αυτό που κάνετε μπορεί να σας βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση.
Σε περίπτωση που το κάνετε ήδη αλλά ουδεμία εξάρτηση έχει σε σχέση με τη συμπεριφορά του αφεντικού σας, προσπαθήστε να εξηγήσετε ειλικρινά, περιεκτικά και εύστοχα το τι ακριβώς σας ενοχλεί και σας «μπλοκάρει» στη συμπεριφορά του. Μη δείξετε ότι τον φοβάστε, κοιτάξτε τον στα μάτια και εξηγήστε του το ότι η συμπεριφορά του μειώνει την αποδοτικότητα σας και συνεπώς κάνει κακό και στον ίδιο. Δυστυχώς υπάρχει περίπτωση η ανθρώπινη πλευρά σας να μην τον αγγίξει καθόλου και να καταλήξετε σε διαπληκτισμό.
Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να μην σας επηρεάζουν τόσο οι προσωπικές επιθέσεις του αφεντικού σας. Δείξτε κάπως ασυγκίνητοι γιατί ίσως οι επιθέσεις του να μην αφορούν καν την απόδοση σας στη δουλειά. Αν το επεισόδιο συνεχιστεί αποχωρείστε ευγενικά επικαλούμενοι κάτι άλλο που επείγει και ελπίστε πως έτσι θα σταματήσει. Αν το περιστατικό παίρνει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορείτε πάντα να το καταγγείλετε.
Τα «κακά» αφεντικά λοιπόν μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικά για την ίδια τους την επιχείρηση αλλά και για εσάς. Όπως και να αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση θυμηθείτε ότι κανένα αφεντικό και καμιά καριέρα δεν πρέπει να σας κοστίσει την ψυχική σας γαλήνη και ισορροπία.