Οι αλλεπάλληλες ενέσεις αισιοδοξίας του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αρχίζουν να τον εκθέτουν στα μάτια των όποιων σοβαρών επιχειρηματιών έχουν απομείνει κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα που το ισοζύγιο κακών και καλών νέων γύρω από την οικονομία να ισοσκελίζεται. Αντίθετα, το έλλειμμα καλών νέων συνεχώς διευρύνεται. Το ενδεχόμενο να μεταφέρει η τσιμεντοβιομηχανία « Τιτάν» την έδρα της εκτός Ελλάδος είναι πλέον κόκκινος συναγερμός…
Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά της στοιχεία, η ύφεση διαμορφώθηκε σ το 5,7% το δ’ τρίμηνο του 2012 , ενώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς την υπολογίζει στο 6,4%. Η ύφεση, σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ, οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης κατά 9% και στην κάμψη κατά 10,3% των επενδύσεων κεφαλαίου το δ’ τρίμηνο. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου όμως αυξήθηκε κατά 4,9%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,1% και οι εξαγωγές κατά 4,8%.
Γενικά το κλείσιμο του 2012 που προδικάζει και τις τάσεις του 2013, τουλάχιστον για το α΄ εξάμηνο, είναι απογοητευτικές. Χαρακτηριστικά, πτωτικά κινήθηκε το δ΄ τρίμηνο πέρυσι ο τζίρος στον τομέα των μεταφορών (μείωση 4,6%). Αντίθετα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις αεροπορικές μεταφορές, παρουσίασε αύξηση 9,3% το δ΄ τρίμηνο 2012.
Ο κύκλος εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, παρουσίασε μείωση 1,2%. Μείωση 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε και ο δείκτης κύκλου εργασιών στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, έναντι μείωσης 38,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2011 προς το 2010.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, παρουσίασε μείωση 13,2% το δ΄ τρίμηνο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2011 έναντι μείωσης 28,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2011 προς το 2010.
Οι δείκτες αυτοί καταγράφουν την απαισιοδοξία της αγοράς, σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, της οποίας η ανακοπή της πτωτικής της πορείας είναι πλέον κατεπείγουσα.