«H εταιρεία αυτή, η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία της Χώρας και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο, οι ιδρυτές της είχαν τη σοφία να την κατατάξουν εξαρχής στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας ως Δημόσια Επιχείρηση ή ως Α.Ε. και γιʼ αυτό πρόκοψε και μεγαλούργησε. Οι δυσκολίες δημιουργούνται από την ώρα που κάποιοι ξεχνούν τη βασική αυτή αλήθεια ασχέτως προθέσεων».
Η περί ου ο λόγος εταιρεία είναι η ΔΕΗ. Τα παραπάνω περί της σοφίας των ιδρυτών της, τα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) κ. Γιώργος Κόλλιας, στα εγκαίνια ενός νέου κτιρίου της εταιρείας στα Μεσόγεια, ιδιαίτερη πατρίδα του.
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «καρφί» εναντίον όσων κατά την άποψή του επιβουλεύονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αξίζει όμως τον κόπο να δίνει κανείς σημασία; Ο κ. Κόλλιας, όπως και χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι της επιχείρησης, ανδρώθηκαν και έμαθαν να ζουν επαγγελματικά μέσα στο κουκούλι του κρατικού μονοπωλίου. Γιατί αυτό το μονοπώλιο, εκτός ότι τους βόλευε από κάθε άποψη, ήταν που πήγε το ηλεκτρικό και στο τελευταίο χωριό της χώρας και στο τελευταίο νησάκι. Είναι το κλασικό τους επιχείρημα. Λες και αν δεν υπήρχε η ΔΕΗ, θα είμαστε ακόμη με τις γκαζόλαμπες. Επειδή λοιπόν η ΔΕΗ έκανε όλα αυτά, θα πρέπει κατά την άποψή τους να τους χρωστούμε αιώνια ευγνωμοσύνη, να τους πληρώνουμε αδρά, να τους δίνουμε βαρβάτες συντάξεις στα 51 τους χρόνια, δωρεάν ηλεκτρικό κλπ κλπ.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω τελείωσαν. Το παιχνίδι σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό της δεκαετίας του 1950. Τότε, η αμερικανική Embasco έδινε τα φώτα της για την ίδρυση της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού, όπως εθνικές εταιρείες είχαν ιδρυθεί στις περισσότερες χώρες. Μόνο που δυστυχώς για μας και ευτυχώς για τον κ. Κόλλια, ο ίδιος θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο φυσικό μονοπώλιο του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της πρώην γενικής διεύθυνσης διανομής της ΔΕΗ. Ακόμη και αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, η εταιρεία του θα λειτουργεί ως μονοπώλιο, αφού δεν είναι δυνατόν κάποιος άλλος να στήσει τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση των 7 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Ο μεγάλος φόβος για τον επικεφαλής του φυσικού μονοπωλίου, είναι άλλος. Μήπως δηλαδή ΔΕΗ εκτός δημοσίου ή με ανεξάρτητο μάνατζμεντ, αρχίζει και ελέγχει γιατί πλήρωσε τόσα και όχι λιγότερα τον εργολάβο, που κάποιες φορές συμβαίνει να είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ!