Σε αναθεώρηση οδηγείται ο προϋπολογισμός του 2022, αφού από το Νοέμβριο που συντάχθηκε η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο σε όλα τα μεγέθη, με εξαίρεση τον πληθωρισμό.
Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο, θα έχουν αλλάξει πολλά από τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2022, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το πρώτο, είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη. Για το 2021 είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιευτούν στις 4 Μαρτίου, θα ανεβάζουν την ανάπτυξη του προηγούμενου χρόνου από 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, πάνω από 9%, εξέλιξη στην οποία συνηγορούν και οι προβλέψεις της ΤτΕ η οποία προβλέπει ανάπτυξη έως και 9,5%. Για το 2022, πληροφορίες θέλουν να υπάρχει μια συντηρητική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 5%, όσο δηλαδή προβλέπει και η ΤτΕ. Η αναθεώρηση θα βασίζεται στη μεγάλη αύξηση των προκρατήσεων για το καλοκαίρι από ξένα τουριστικά πρακτορεία. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον τζίρο του τουρισμού ακόμη και πάνω από τα επίπεδα του 2019. Ανάλογα βέβαια θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά όχι και οι δαπάνες, αφού για το τρέχον έτος, προτεραιότητα θα αποτελέσει η επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ένα δεύτερο μέγεθος που θα υπάρχουν καλά νέα, θα είναι το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Λόγω της καλύτερης πορείας των εσόδων του 2021 (ήταν αυξημένα κατά περίπου 1,5 δισ. από τους στόχους του προϋπολογισμού) το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 6% του ΑΕΠ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπει ότι τελικά θα κλείσει στο 6,5% του ΑΕΠ.
Στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο αναθεωρείται προς τα πάνω η ανάπτυξη τόσο μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με αυτό το δεδομένο, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη πάνω από το 9%, το χρέος από το 197,1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί στο 189,5%. Για το 2022 λόγω της χαμηλότερης βάσης από την οποία θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του χρέους και με δεδομένο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχουμε νέα σημαντική μείωση του χρέους ως το τέλος του 2022. Από 189,6% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένεται να μειωθεί στο 184% του ΑΕΠ.
Ο αστάθμητος παράγοντας του πληθωρισμού
Η αρνητική αναθεώρηση του προϋπολογισμού είναι το μέγεθος του πληθωρισμού που εξελίσσεται σε πονοκέφαλο. Τούτο διότι επηρεάζει όλα τα μεγέθη του 2022 και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η αναθεώρηση που θα γίνει θα είναι και η τελευταία.
Στις χειμερινές της εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα πληθωρισμό για φέτος στο 3,1%, από 1% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναθεωρήσει μεν ` το μέγεθος του πληθωρισμού από το 1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2022, στο 2 ή το 2,5% με βάση ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί μέχρι και το τέλος του τέλους του πρώτου τριμήνου και θα ακολουθήσει σταθεροποίηση και στη συνέχεια αργή αποκλιμάκωση των τιμών.
Ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός, ροκανίζει τον ρυθμό ανάπτυξης και τα έσοδα τα οποία είναι μικρότερα σε αποπληθωρισμένες τιμές. Την ίδια ώρα όμως, μικρότερα εμφανίζονται και τα μεγέθη του χρέους και του ελλείμματος.