Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Τα κλειδιά της Κάλπης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής και σύσσωμη ή πολιτική ζωή της Χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό. Καθημερινά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καινούργιες δημοσκοπήσεις, οι οποίες είτε θα καθησυχάζουν είτε θα δημιουργούν μεγαλύτερη πόλωση. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που στο παρελθόν, αλλά και σε αυτήν την περίοδο, τονίζουν τον ρόλο των δημοσκοπήσεων καθώς και τα συμφέροντα, που πολλές φορές αυτές εξυπηρετούν. Πάντως, μέσα στην λαίλαπα των συνεχόμενων πληροφοριακών προτιμήσεων είναι εύκολο να ξεχωρίσεις την καλή και προσεκτική δουλειά από ορισμένους φορείς, κυρίως, γιατί είναι διάχυτη και εξίσου ορατή η αναφορά όλων εκείνων των ποιοτικών στοιχείων της έρευνας, που κατοχυρώνουν την εγκυρότητα της.

Από την άλλη πλευρά, και επανερχόμενοι στο κυρίως θέμα του άρθρου μας, μετά από αυτήν την μικρή αλλά ουσιώδη αναφορά στις δημοσκοπήσεις, νομίζω πως είναι εξίσου σημαντικό να γίνει λόγος για τα επονομαζόμενα ” κλειδιά της κάλπης “. Και τι εννοώ με την προηγούμενη έκφραση; Εννοώ εκείνες τις παραμέτρους, που, σύμφωνα με την άποψη μου, θα ξεκλειδώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου.Πρώτη παράμετρος φυσικά, είναι δυστυχώς, όπως και σε σχεδόν κάθε εκλογική αναμέτρηση, η μεγάλη Αποχή που θα υπάρξει για μια ακόμη φορά ,καθώς όπως είναι λογικό ο κόσμος είναι αφενός απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές τους και αφετέρου από τις συνεχόμενες εκλογικές προσφυγές στις κάλπες, για την ακρίβεια τρεις εις τον αριθμό για την φετινή χρονιά. Συνεχίζοντας, είναι πολύ σημαντικό και για το αποτέλεσμα, αλλά και για τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, ο αξιοσημείωτος αριθμός των Αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Όπως είναι λογικό, βέβαια, όλοι οι διεκδικητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων, καθώς κατά την γνώμη μου είναι αυτή ή παράμετρος που λογικά θα ξεκλειδώσει με το κλειδί της νίκης της κάλπη τα ξημέρωματα Δευτέρας. Όμως, θα πρέπει να μοχθήσουν αρκετά για να καταφέρουν να αποσπάσουν την θετική συγκατάβαση τους, καθώς ας μην λησμονούμε το γεγονός πως πρόκειται για ένα εκλογικό , target group που κατά πάσα πιθανότητα είτε έχει στο μυαλό του να μην ψηφίσει την Κυριακή είτε να αποφασίσει για την επιλογή του την ώρα που θα βρίσκεται στο εκλογικό παραβάν.

Συμπερασματικά, και οι δύο αυτοί παράμετροι είναι εξίσου σημαντικοί μεταξύ τους , δίχως να μπορώ να ιεραρχίσω σε σειρά και βαθμό προταιρεότητας κάποιον από τους δύο, αλλά αντίθετα να είμαι στην θέση να δηλωσω προς καθένας από αυτούς φανερώνει υπόγεια ή μη την δυσαρέσκεια του λαού που κατ εμέ θα πρέπει να σταθεί δυνατός στα πόδια του και να δηλώσει παρόν στην πιο σημαντική εκλογική μάχη της δεκαετίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων