Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Τα κολαστήρια κράτησης μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η ‘Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο’ φέρνει στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανθρώπων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και που αντιμετωπίζονται χειρότερα από ζώα, παραβιάζοντας όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες αλλά και τα πλέον βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέλη της καμπάνιας που αποτελεί συνεργασία διάφορων φορέων που ασχολούνται με τους μετανάστες επιχείρησαν αυτοψίες σε έξι κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια στην Ελλάδα. Η εικόνα που μεταφέρουν τα μέλη της προσπάθειας αυτής από τους χώρους κράτησης του Ελληνικού, το Α.Τ. Γλυφάδας Β’, του Αεροδρομίου Ελ Βενιζέλος, της Δραπετσώνας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και του ΚΚΦΑ Κορίνθου δημιουργούν αποτροπιασμό και μας φέρνουν στο μυαλό τριτοκοσμικές χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Σημειώνεται ότι αναφερόμαστε σε μετανάστες που δεν κατηγορούνται για κανένα απολύτως αδίκημα (όχι πως σε άλλη περίπτωση θα δικαιολογούνταν τα βασανιστήριά τους),  και που ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για πολιτικό άσυλο. Κάποια στοιχεία από τις μαρτυρίες της καμπάνιας είναι η στοίβαξη δεκάδων ανθρώπων και πολλών μικρών παιδιών σε μικρά υπόγεια δωμάτια για μήνες, ενώ οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ‘σχεδιασμένοι’ για κράτηση έως 48 ωρών. Οι χώροι αυτοί συνήθως δεν έχουν τουαλέτα. Οι κρατούμενοι πρέπει να ζητήσουν από φύλακες να τους πάνε στην τουαλέτα πράγμα που πολλές φορές δε συμβαίνει με αποτέλεσμα να καταλήγουν να χρησιμοποιούν τους χώρους που διαμένουν ο ένας πάνω στον άλλον ή αντικείμενα όπως μπουκάλια.

Δεν χρειάζεται φυσικά να ειπωθεί ότι η κράτησή τους αυτή είναι παντελώς παράνομη (προτιμώ να μην αναφέρω την ηθική πλευρά του ζητήματος για να μην προκαλέσω το γέλιο στον αναγνώστη) με τους αστυνομικούς να αρνούνται να καταγράψουν τα αιτήματά τους για άσυλο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται διαρκώς η παραμονή τους εκεί χωρίς να διαφαίνεται καμία εξέλιξη. Παράλληλα ασκείται φοβερή ψυχολογική βία με αποτέλεσμα να μην επιθυμούν να μιλήσουν οι ίδιοι ούτε σε επίσημους φορείς για όσα τους συμβαίνουν εκεί. Οι πλειοψηφία αυτών είναι πρόσφυγες από Αφρική, Συρία και Αφγανιστάν που έφυγαν για να γλιτώσουν ένα πόλεμο και βρέθηκαν κρατούμενοι στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. Το πρώτο πράγμα που ρώτησαν τους ανθρώπους της καμπάνιας όταν τους επισκέφθηκαν ήταν «Γιατί είμαστε εδώ;»

Πρόσφατα γράψαμε και στο rp.gr για την εξέγερση που έλαβε χώρα στο κέντρο κράτησης στο Ελληνικό. Σήμερα, διαβάζοντας αυτά, αναρωτιόμαστε γιατί η εξέγερση αυτή άργησε τόσο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα αναμένεται δικαστήριο για τους συλληφθέντες της εξέγερσης. Δεν γνωρίζουμε πώς η ελληνική δικαιοσύνη σκοπεύει να χειριστεί το ζήτημα. Πάντως η ‘απονομή δικαιοσύνης’ θα είναι κάπως δύσκολο να συμβεί για τους 7.500 κρατούμενους μετανάστες σε όλη τη χώρα. Και φυσικά η όλη συζήτηση περί του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης έχει παίξει το δικό της ρόλο προκειμένου να κάνει την ελληνική κοινή γνώμη παγερά αδιάφορη για ό,τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους που σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ θα ήταν ήδη ελεύθερη πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από enfo.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων