Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη για έναν μηχανισμό δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων, το τελευταίο στοιχείο της πρότασης για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση πριν από τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, αναφέρει η EFE και η DPA.
Μια ευρωπαϊκή συμφωνία που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) αυστηροποιεί τους κανόνες για το δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ, αλλά περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων για τα κράτη μέλη. Επομένως, η συμφωνία ορίζει ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δεχτούν έναν ορισμένο αριθμό μεταναστών από χώρες μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, όπως η Ιταλία, ή να καταβάλουν οικονομική συνεισφορά περίπου 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα απορριφθεί.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα εφαρμόσουν διατάξεις για την υποχρεωτική επανεγκατάσταση μεταναστών και τις οικονομικές συνεισφορές, και η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία απείχαν, αλλά το κείμενο εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία και θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων στο μέλλον με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Πριν από αυτό, ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που προκαλούνται από κύματα μεταναστών. Μια συνάντηση των πρεσβευτών για το θέμα την Τετάρτη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά και η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία απείχαν.
Ένα από τα σημεία που συζητήθηκαν ήταν η μείωση των προτύπων σχετικά με τη στέγαση και την κοινωνική βοήθεια που προσφέρεται στους μετανάστες. Ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία πιστεύουν ότι αυτά τα πρότυπα δεν μειώνονται αρκετά στην πρόταση που παρουσιάστηκε για τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, η Γερμανία θεώρησε ότι, αντίθετα, τα πρότυπα της ΕΕ για τους μετανάστες κινδυνεύουν να μειωθούν υπερβολικά.
Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των αντιπροσώπων για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών της πρότασης με την οποία το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη μέλη) θα μεταβεί στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο της την οριστικοποίηση αυτού του συμφώνου πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.