Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τα ξερά και τα χλωρά της φορολογίας

Το είχαμε προαναγγείλει σε ανύποπτο χρόνο. Το υπό εκκόλαψη νέο φορολογικό σύστημα θα διαλύσει την ελληνική οικογένεια, καθώς θα πλήξει τον πυλώνα της οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, φορολογώντας τις ενδοοικογενειακές ροές χρήματος. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα τόσο του οικογενειακού ισοζυγίου εισοδήματος και δαπανών που θα χαρακτηρίζει μάλλον από το 2014 τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, αλλά και από τους ελέγχους που κάνει με διασταυρώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ΣΔΟΕ βάζουν πλέον στο μικροσκόπιο όλες τις συναλλαγές της οικογένειας.

Ειδικότερα, θα ελεγχθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι κάρτες (πιστωτικές και χρεωστικές), οι ασφάλειες, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια, η καταοχή χρυσού, οι δαπάνες για θεραπευτήρια και κλινικές, για σταθερή και κινητή τηλεφωνίας, για ρεύμα κ.ο.κ., ούτως ώστε να φανεί εάν οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από τα δηλωθέντα έσοδα. Και αυτό είναι σωστό γιατί χιλιάδες φορολογούμενοι ζουν…χλιδάτα με απίστευτες καταναλωτικές δαπάνες, ενώ κρύβουν σημαντικά εισοδήματα. Επειδή μάλιστα, όπως προκύπτει συχνά από τις έρευνες, κρύβονται σημαντικά ποσά σε καταθέσεις συγγενικών προσώπων, πχ συνταξιούχοι γονείς, παππούδες, θείοι κ.ά. οι έρευνες θα επεκτείνονται σε ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον.

Η φορολόγηση όλων αυτών των κρυμμένων εισοδημάτων και πλούτου είναι αυτονόητη. Το ζήτημα είναι να μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Διότι οι γονείς συχνά συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει ανεργία και θα ήταν κοινωνικά απαράδεκτο να φορολογηθεί η ενδοοικογενειακή αλληλεγγύη. Οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων