Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τα «μαύρα ταμεία» απειλούν την ισπανική κυβέρνηση

Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία πιστοποιούν πως η διαφθορά στην πολιτική δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Το σκάνδαλο διαφθοράς με τους «μισθούς» από χορηγούς ακουμπάει πλέον τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ως αποδέκτη πακτωλού χρημάτων επί χρόνια και θέτει σε δοκιμασία την επιβίωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η «Ελ Παΐς» ξεπούλησε κάνοντας ρεκόρ κυκλοφορίας όταν δημοσίευσε στοιχεία χειρόγραφων σημειώσεων από τα οποία προέκυπτε πως το Λαϊκό Κόμμα μεταβίβαζε μυστικά πληρωμές από χορηγούς προς τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλα ηγετικά στελέχη. Υπό τον τίτλο «Τα μυστικά χαρτιά του Μπάρθενας» (ταμίας του Λαϊκού κόμματος ως το 2009) η εφημερίδα δημοσίευσε χειρόγραφους λογαριασμούς των τελευταίων είκοσι ετών που δείχνουν ότι επί 11 χρόνια ο Μαριάνο Ραχόι έπαιρνε 25.200 ευρώ ετησίως, με πληρωμές που γίνονταν κάθε τρεις με έξι μήνες.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός και το Λαϊκό Κόμμα διαψεύδουν το δημοσίευμα. Η Ελ Παίς αναφέρει ότι οι λογαριασμοί αυτοί δείχνουν «δωρεές» από εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές, προς το Λαϊκό Κόμμα καθώς και τακτικές πληρωμές χιλιάδων ευρώ σε ηγετικά στελέχη του κόμματος.

«Δεν θα χρειαστώ περισσότερες από 2 λέξεις. Είναι ψέματα. Ποτέ, επαναλαμβάνω ποτέ δεν έχω δεχτεί και δεν έχω δώσει αδήλωτα χρήματα σε κάποιον μέσα στο κόμμα, η εκτός κόμματος. Ποτέ. Επαναλαμβάνω ποτέ. Είναι ψέματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Καλείται ωστόσο να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του καθώς το σκάνδαλο αυτό είναι μεγάλων διαστάσεων και έρχεται να πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία του 57χρονου Ραχόι την ώρα που η Ισπανία βυθίζεται στην οικονομική κρίση και στην ύφεση.

Ο ταμίας, Λουίς Μπάρθενας ενεπλάκη στο σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία με 22 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναφέρθηκε από τις Αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τις διώξεις στην υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται επίσης δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των ερευνών που έχουν αρχίσει από το 2009 εταιρείες δωροδοκούσαν αξιωματούχους προκειμένου να κερδίσουν συμβόλαια. Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ που ερευνά την υπόθεση των σκοτεινών κονδυλίων του Λαϊκού Κόμματος εδώ και 4 χρόνια με τις νέες αποκαλύψεις της Ελ Παίς ζήτησε να εξεταστούν τα νέα στοιχεία και αν χρειαστεί να ξεκινήσει νέα έρευνα. Από την πλευρά του το Λαϊκό Κόμμα ζήτησε την εξέταση των λογιστικών του βιβλίων από ανεξάρτητη αρχή.

Οι Ισπανοί, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, σε ποσοστό 96% πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς υπάρχει και δικαστική έρευνα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον σύζυγο της κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, Ινιάκι Ουρδαγκάν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων