Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα πληθαίνουν οι απαντήσεις στο «Κάλεσμα για μια διεθνή μέρα αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας», που ήδη κυκλοφορεί σε 9 γλώσσες. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στην παρουσίαση αυτής της διεθνούς καμπάνιας, που εγκαινιάσαμε χτες με την Καταλονία, περνάμε σήμερα στη Βρετανία όπου η κινητοποίηση είναι ήδη σημαντική και χρωστάει πολλά στη δράση της Greek Solidarity Campaign, αντιπροσωπεία της οποίας – στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του λονδρέζικου συνδικάτου καθαριστών – θα επισκεφτεί τις επόμενες βδομάδες την Αθήνα και θα έχει επαφές με τις 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες.
Εδώ τα πράγματα είναι προ πολλού ξεκάθαρα και η αφίσα που καλεί στη διαδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου μπροστά στο Hellenic Centre στο κέντρο του Λονδίνου, κυκλοφορεί εδώ και πολλές μέρες. Όπως θα συμβεί και αλλού, έτσι και στη διαδήλωση του Λονδίνου, οι διαδηλωτές καλούνται να φορούν τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών και να κραδαίνουν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό!
Αυτό που ξεχωρίζει όμως, στη βρετανική κινητοποίηση αλληλεγγύης είναι η συμμετοχή του οργανωμένου εργατικού κινήματος, των μεγάλων βρετανικών συνδικάτων. Έτσι, πέρα από την υπόσχεση της Γενικής Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Εργατών TUC Frances O’Brady να στηρίξει τον αγώνα των Ελληνίδων καθαριστριών, και ενώ συνδικάτα από όλη τη χώρα, ακόμα και από τη Βόρεια Ιρλανδία όπως συμβαίνει με το συνδικάτο CWU των εργαζομένων στις επικοινωνίες, στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και υπόσχονται δράσεις υποστήριξης στις επόμενες μέρες, αξίζει να σταθούμε λίγο στη «διακήρυξη αλληλεγγύης» του συνδικάτου UNITE που υπογράφει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Λιν Μακ Κλάσκι.
Η σημασία αυτής της διακήρυξης έγκειται καταρχήν στο ότι προέρχεται από ένα συνδικάτο, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και στη Καραϊβική, και που έχει πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. Είναι όμως, το περιεχόμενο της που εντυπωσιάζει καθώς δεν περιορίζεται σε κάποιες καθιερωμένες φράσεις συμπάθειας και υποστήριξης. Αφού περιγράφει με στοιχεία τα δεινά που έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό οι «πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και της κυβέρνησης Σαμαρά», καταγγέλλει «τις απειλές και την εκφοβιστική κυβερνητική προπαγάνδα…καθώς και την αστυνομική βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτές οι γυναίκες».
Και η διακήρυξη καταλήγει: «Το UNITE χαιρετίζει τις δράσεις των αδελφών μας στην Ελλάδα που αρνούνται να το βάλουν κάτω και συνεχίζουν τον δημόσιο καθημερινό αγώνα τους, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων και συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση που επαναφέρει αυτές τις γυναίκες στις εργασίες τους».
Κλείνουμε το σημερινό μας σημείωμα θυμίζοντας τις αυριανές κινητοποιήσεις. Η πρώτη θα γίνει αύριο το πρωί μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη και οργανώνεται από την αυστριακή «Επιτροπή αλληλεγγύης με την αντίσταση στην Ελλάδα». Η δεύτερη είναι η συνέντευξη τύπου που οργανώνει με τη συμμετοχή Γάλλων αλλά και Ελλήνων και Βέλγων συνδικαλιστών και ακτιβιστών στο δημαρχείο της Λιλ, μητρόπολης του γαλλικού βορρά, το «Δίκτυο Ελλάς – Γαλλία Αλληλεγγύη».
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το Δίκτυο συσπειρώνει ένα ευρύτατο φάσμα κινημάτων, κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και ότι η διαδήλωση αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες θα γίνει στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Λιλ στις 20 Σεπτεμβρίου. Όμως, για αυτήν και για πολλά άλλα θα σας πληροφορήσουμε στις επόμενες μέρες…
Αλληλεγγύη στις Ελληνίδες καθαρίστριες