Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές απασχόλησαν το Συμβούλιο της Επικρατείας

Θέμα αναρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας τέθηκε κατά την σημερινή συζήτηση στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των προσφυγών κατά της τεχνικής μελέτης εξορυκτικών αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών».

Αντικείμενο της επίμαχης μελέτης είναι η τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού (μεταλλευτικών αποβλήτων) του μεταλλείου στις Σκουριές.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου) έκαναν παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ 1) η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, 2) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και 3) ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο.

Από την άλλη πλευρά, τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγέλογλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.

Ο Αρχιμανδρίτης, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μελέτη δεν είναι πλήρης και ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη, λόγω μη εγκρίσεως του επενδυτικού σχεδίου και παράνομης χορήγησης παρατάσεως.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόσο οι συνήγοροι της εταιρείας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κ.λπ., όσο και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Ντέμσια περί αναρμοδιότητας του ΣτΕ να επιλύσει τα νομικά ζητήματα που τίθενται.

Οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος είναι το ΣτΕ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Στο μεταξύ, εκατό περίπου κάτοικοι της Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά στην συνέχεια αποχώρησαν και όταν η υπόθεση συζητήθηκε αργά το μεσημέρι δεν υπήρχε κανέναν κάτοικος της Χαλκιδικής έξω από το δικαστικό μέγαρο.

σχετικα αρθρα

194 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img