Αν και η Ελλάδα δεν έχει καμία ιδιαίτερη παρουσία στις ζυμώσεις για τις τελικές διαπραγματεύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στο παρασκήνιο οι «παίκτες» παίρνουν θέση, καθώς φοβούνται πως η δρομολόγηση λύσεων για τα δημοσιονομικά και το ΕΣΠΑ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα. Οι Βρυξέλλες, αλλά και η Τρόικα, έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει:
• Να παταχθούν οι απάτες με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις.
• Να εξυγιανθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είτε με κατάργηση των αμαρτωλών συνεταιρισμών, είτε με συγχωνεύσεις και με την τοποθέτηση επαγγελματικού μάνατζμεντ.
• Να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» των αγροτοσυνδικαλιστών που έχουν παίξει ρόλο τα τελευταία 15-20 χρόνια.
• Να ελεγχθούν τα κυκλώματα εμπορίας και εισαγωγών που αγοράζουν την εγχώρια παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές και η οποία φθάνει στον καταναλωτή 3 με 4 φορές ακριβότερα.
Γενικά, Βρυξέλλες και Τροϊκανοί επισημαίνουν στην κυβέρνηση πως πρέπει να αναπτύξουν τον αγροτικό τομέα σε μια άλλη βάση, έτσι ώστε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις εξαγωγές και στη μεταποίηση, στηρίζοντας και τη ναυαρχίδα των ελληνικών υπηρεσιών που είναι ο τουρισμός. Τα μηνύματα αυτά έχει κατανοήσει απόλυτα το Μαξίμου που ετοιμάζει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα, με επίκεντρο την εξυγίανσή του. Εκεί όμως το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολιτικό και επειδή πολλοί αγρότες και συνδικαλιστές φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι, ιδιαίτερα μετά τις κομπίνες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Κρήτη, πιέζουν τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα πορίσματα των ελέγχων για τα έτη από το 1994 ως και σήμερα στα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ καθώς οι εν λόγω τρεις οργανώσεις έχουν πάρει 60 εκ. ευρώ και φημολογείται κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και αδιαφάνεια (δαπάνες ταξιδιών πληρώνονταν δύο και τρεις φορές, χωρίς παραστατικά).
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κινητικότητα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτου Καραμίχα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε πρόσφατα κατ΄ιδίαν επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ κατέβασε στην περιοχή του τη Λακωνία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο. Σημειωτέον ότι ο κ. Καραμίχας ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη να επισπευσθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της ΠΑΣΕΓΕΣ γιατί δυσχεραίνεται η συνεργασία με το υπουργείο.