Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Τα μυστήρια των καταθέσεων και ο εισαγγελέας

Δύο παράξενες συμπτώσεις: α) Το ΣΔΟΕ που επρόκειτο χθες να θέσει σε λειτουργία μηχανισμό αυτόματης πρόσβασης στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό έλεγχο, δίνει δίμηνη αναβολή. β) Πέρα από όλα τα άλλα, η Κύπρος συγκλονίζεται από φήμες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι μπόρεσαν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους λες και ήξεραν την απρόσμενη «πρόταση» του Eurogroup. Αν και τα δύο θέματα είναι άσχετα μεταξύ τους και το μόνο κοινό είναι οι καταθέσεις, δεν μπορώ να μην σημειώσω την σύμπτωση, ούτε και την απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα ετοιμότητα της κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν εντός μιας ώρας τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Δυσκολεύομαι να εντάξω αυτή τη σπουδή στη λογική της εθνικής αλληλεγγύης.

Πάντως, για το δεύτερο, από ότι πληροφορούμαστε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να δημοσιευθεί κατάλογος με επώνυμους καταθέτες, οι οποίοι απέσυραν τις τελευταίες μέρες τις καταθέσεις τους.

Για το πρώτο, να σταθούμε και στη διάψευση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία οι σχετικές αναφορές των media για «την άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικά δεδομένα από σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Δεν ξέρω τι κάνει ο εισαγγελέας βάρδιας, αλλά εγώ στη θέση του θα διέταζα έρευνα. Οι καιροί είναι ύποπτοι και η εξουσίες παίζουν χοντρά παιγνίδια στην πλάτη του κόσμου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων