Ποιος τους οργάνωσε και ποια η σχέση τους με τις μυστικές υπηρεσίες του Σαντάμ Χουσέιν
Ένας πρώην αξιωματικός των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών επί Σαντάμ Χουσέιν είναι ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την κατάληψη της βόρειας Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που βασίζεται σε έγγραφα τα οποία εξασφάλισε το γερμανικό περιοδικό.
Σε μακροσκελές δημοσίευμά του, το οποίο δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο και τιτλοφορείται «Μυστικοί Φάκελοι Αποκαλύπτουν τη Δομή του Ισλαμικού Κράτους», το Spiegel γράφει ότι απέκτησε πρόσβαση σε 31 σελίδες από χειρόγραφα διαγράμματα, καταλόγους και προγράμματα που παραπέμπουν σε ένα προσχέδιο για την εγκαθίδρυση χαλιφάτου στη Συρία.
Τα έγγραφα είναι έργο ενός ανθρώπου, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό είναι ο Σαμίρ Αμπντ Μοχάμεντ αλ-Κλιφάουι, ένας πρώην συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών των αεροπορικών δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Χατζί Μπακρ.
Το Spiegel υποστηρίζει ότι εξασφάλισε τα έγγραφα έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας, οι οποίοι τα είχαν κατασχέσει όταν το ΙΚ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το στρατηγείο του σε αυτή την πόλη στις αρχές του 2014.
Το Spiegel γράφει ότι από τα έγγραφα προκύπτει πως η κατάληψη της βόρειας Συρίας ήταν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου υπό την επίβλεψη του Χατζί Μπακρ που πραγματοποιήθηκε με παρακολουθήσεις, κατασκοπεία, δολοφονίες και απαγωγές– όλα τα μέσα που χρησιμοποιούσε ο μηχανισμός ασφαλείας του Σαντάμ Χουσέιν.
Ο ιρακινός υπήκοος λέγεται ότι σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με σύρους αντάρτες τον Ιανουάριο του 2014, έχοντας όμως ήδη συμβάλει στην κατάληψη τμημάτων της Συρίας, κάτι το οποίο ακολούθως ενίσχυσε τη θέση του ΙΚ στο γειτονικό Ιράκ.
«Αυτά που έγραψε σελίδα-σελίδα ο Μπακρ, με προσεκτικά καταγεγραμμένες ατομικές αρμοδιότητες, ήταν ουσιαστικά ένα προσχέδιο κατάληψης. Δεν ήταν ένα μανιφέστο πίστης, αλλά ένα ακριβές σχέδιο από τεχνικής πλευράς για ένα ‘Ισλαμικό Κράτος Κατασκοπείας’, ένα χαλιφάτο, το οποίο θα διοικούσε μία οργάνωση που έμοιαζε με τις διαβόητες μυστικές υπηρεσίες Στάζι της ανατολικής Γερμανίας», αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος του Spiegel Κριστόφ Ρόιτερ.
Το δημοσίευμα περιγράφει τον Μπακρ ως «πικραμένο και άνεργο» μετά τη διάλυση του στρατού από τις αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύαν στο Ιράκ το 2003. Το διάστημα 2006-2008 φέρεται ότι βρισκόταν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις κράτησης, περιλαμβανομένης της φυλακής Αμπού Γκράιμπ.
Το 2010 ωστόσο, ο Μπακρ και μία μικρή ομάδα αποτελούμενη από πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ έχρισαν τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι επίσημο αρχηγό του ΙΚ με στόχο η οργάνωση να λάβει «θρησκευτικό χαρακτήρα», γράφει το περιοδικό.
Δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπακρ ταξίδεψε στη βόρεια Συρία για να επιθεωρήσει το σχέδιό του για κατάληψη εδαφών κι επέλεξε να το εφαρμόσει μαζί με επίλεκτους ξένους μαχητές, στους οποίους περιλαμβάνονταν ένοπλοι χωρίς πείρα από τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Ευρώπη αλλά και έμπειροι στη μάχη Τσετσένοι και Ουζμπέκοι.
Ο ιρακινός δημοσιογράφος Χισάμ αλ-Χασίμι, ο ξάδελφος του οποίου υπηρέτησε με τον Μπακρ, τον περιγράφει περισσότερο ως εθνικιστή παρά ισλαμιστή.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το μυστικό της επιτυχίας του ΙΚ συνδέεται με τον συνδυασμό διαφορετικών στοιχείων: από τη μία οι φανατικές απόψεις μίας ομάδας και από την άλλη οι στρατηγικοί σχεδιασμοί μίας άλλης, της οποίας ηγείτο ο Μπακρ.