Βρυξέλλες και Βερολίνο πυροδοτούν το νομισματικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Η μεν Deutsche Bank προτείνει στους πελάτες να πουλήσουν ευρώ μέχρι να πέσει στο 1,20 δολ. (από 1,28 που είναι), ο δε Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, φέρεται να έχει δηλώσει ότι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».
Αυτές οι δύο κινήσεις, σε συνδυασμό με την στροφή της προσοχής των επενδυτών, στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, θεωρούνται αρκετές για να γκρεμίσουν το ευρώ ακόμη και κάτω από το 1,20 δολ. Ο κ. Μπαρόζο φέρεται επίσης να αποκαλύπτει ότι οι σχεδιασμοί για κούρεμα των καταθέσεων είχαν διαμορφωθεί από το Νοέμβριο του 2011.
Η έκθεση της Deutsche Bank είναι απαισιόδοξη για την ευρωζώνη, καθώς μετά τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων στην Κύπρο η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν υφίσταται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ιταλία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές με απρόβλεπτη κατάληξη και η ανάκαμψη παραμένει υποτονική.
Στις Βρυξέλλες το εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις, καθώς συνειδητοποιείται ότι εκ των πραγμάτων διαμορφώνονται δύο ευρώ, το σκληρό που είναι κατατεθειμένο στις γερμανικές τράπεζες και το περιορισμένης κίνησης της Κύπρου. Συνεπώς, χρειάζεται αυτό να θεσμοθετηθεί, με την έκδοση ενός σκληρού ευρώ με λογιστική μορφή για τις χώρες με ΑΑΑ και να υποτιμηθεί το υπαρκτό ευρώ κατά 30%. Έτσι, οι χώρες του Νότου θα ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα και το χρέος τους θα «κουρευτεί» έμμεσα κατά 30%.
Όλα αυτά τα σενάρια έχουν προκαλέσει νευρική κρίση και στο εδώ σύστημα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η λιτότητα που μέχρι τώρα εξαντλούνται στα μεσαία στρώματα, θα πλήξει σύντομα και την τάξη των πλουσίων και των προνομιούχων, όπως έγινε διαμιάς στην Κύπρο.