Το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη δεν έχει δώσει όλες τις απαντήσεις τόσο για την ταυτότητα του νεκρού όσο και για τις πολλές πρωτοτυπίες που διακρίνουν την κατασκευή του και φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Οι διαφωνίες των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις ανακοινώσεις και τις εξελίξεις που δίνει στην δημοσιότητα η επικεφαλής της ανασκαφής,Κατερίνα Περιστέρη, είναι πολλές αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι μοναδικής και απαράμιλλης ομορφιάς.
Η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου, άνοιξε το δρόμο για νέα ερωτήματα. Μαζί της και ο λάκκος που βρέθηκε στο σημείο όπου το δάπεδο του τρίτου θαλάμου μοιάζει να έχει βουλιάξει.
Το βάθος του λάκκου φαίνεται να ξεπερνά το 1,5 μέτρο και εκεί βρέθηκε το μέρος της πόρτας. Κομμάτια του ίδιου θυρόφυλλου είχαν βρεθεί και στον προηγούμενο θάλαμο.
Τα σενάρια από τον ξένο Τύπο
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στη Αμφίπολη και προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τις ανακαλύψεις. H Daily Mail επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και παραθέτει τρεις πιθανές εκδοχές.
Σενάριο πρώτο – Σύλληση
Αρκετοί ειδικοί λένε απλά πως ο τρίτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα όποια ευρήματα βρέθηκαν στα χέρια τυμβωρύχων.
Σενάριο δεύτερο – Υπόγειος θάλαμος
Άλλοι ειδικοί ελπίζουν πως ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά, κάτω από τον τρίτο, με τους αρχαιολόγους να κινούνται προσεκτικά με την ελπίδα να ανακαλύψουν μία είσοδο για υπόγειο θάλαμο.
Σενάριο τρίτο – Το μνημείο είναι ημιτελές
Υπάρχει και η πιθανότητα ο τάφος να έμεινε ημιτελής και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Αρχαιολόγοι, αλλά και η συγγραφέας Dorothy King, λένε πως ίσως να είχε χτιστεί για τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Τι υποστηρίζει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου
Παράλληλα, η επίτιμη διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου,μιλώντας στα Νέα, τόνισε πως “πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα (σ.σ. λάκκος) είναι φυσικό ή τεχνητό”, διατηρώντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις σχετικά με το αν πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε φυσικό βράχο.
Αλλά αν όντως ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έκανε το λάκκο, ποιος ήταν και γιατί; “Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;” διερωτάται η κα Ρωμιοπούλου και τονίζει πως “πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε”.