Εννέα νησιωτικά έθνη που πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Itlos) στην πρώτη υπόθεση κλιματικής δικαιοσύνης με στόχο την προστασία των ωκεανών. Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, που εδρεύει στο Αμβούργο, θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι νόμοι των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύπανση των ωκεανών, που υποστηρίζονται από 176 χώρες, ισχύουν και για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διήμερης ακρόασης που ξεκίνησε σήμερα (11/09), τα έθνη – μεταξύ άλλων οι Μπαχάμες, το Τουβαλού, το Βανουάτου, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα – θα ζητήσουν από το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Itlos) να καθορίσει αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απορροφώνται από το θαλάσσιο περιβάλλον θεωρούνται ρύπανση.
Οι ωκεανοί απορροφούν το 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεσμεύουν το 90% της θερμότητας που προκαλείται από τις εν λόγω εκπομπές και παράγουν τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε. Οι περισσότερες χώρες έχουν υποχρεώσεις βάσει της νομικά δεσμευτικής σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη, τη μείωση και τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης.
Εάν η υπόθεση, που έχει ασκηθεί από την Επιτροπή Μικρών Νησιωτικών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή και το Διεθνές Δίκαιο (Cosis), είναι επιτυχής, οι υποχρεώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που έχει ήδη υποστεί ζημιές από τη ρύπανση.
«Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς, απειλώντας να βυθίσει τα εδάφη μας κάτω από τον ωκεανό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Καουσέα Νατάνο, πρωθυπουργός του Τουβαλού.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται σε αριθμό και ένταση, σκοτώνουν τους ανθρώπους μας και καταστρέφουν τις υποδομές μας. Ολόκληρα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα πεθαίνουν σε νερά που γίνονται όλο και πιο θερμά και πιο όξινα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο λαός του υφίσταται μια «προφανή αδικία» ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
«Είμαστε βέβαιοι ότι τα διεθνή δικαστήρια δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η αδικία», τόνισε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 η μισή πρωτεύουσα του Τουβαλού, η Φουναφούτι, θα βρίσκεται κάτω από το νερό.
Ενώ η συμφωνία του Παρισιού είναι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη που απαιτεί από τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και επιβεβαιώνει τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, επιτρέπει στις χώρες να καθορίσουν τα δικά τους σχέδια δράσης.
«Δεν υπάρχουν υποχρεώσεις για τη διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω των 1,5 βαθμών Κελσίου, πέραν του οποίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καταστροφικής κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Παγιάμ Ακαβάν, επικεφαλής νομικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής νομικών εμπειρογνωμόνων της Cosis.
Η υπόθεση θα χρησιμοποιήσει την αρχή της διασυνοριακής βλάβης, συμπλήρωσε ο Ακαβάν.
«Ορισμένα από αυτά τα κράτη θα γίνουν ακατοίκητα και πολλά θα βυθιστούν κάτω από τη θάλασσα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αναγκάσουμε τους μεγάλους ρυπαντές να αλλάξουν πορεία όσο ακόμα μπορούν», κατέληξε ο νομικός συμβουλος.
ΠΗΓΗ: Guardian
Πηγή: ertnews.gr