H ξαφνική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει τμήμα των ολυμπιακών κτιριακών εγκαταστάσεων του beach volley για να χρησιμοποιηθούν ως δικαστήρια έχει ξεσηκώσει Θύελλα αντιδράσεων στο παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού Όρμου, δηλαδή σε Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρο και Φάληρο.
Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε με την μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή διαβούλευση.
Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου τονίζει ότι η περιοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι τέτοιο, αλλά «πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους» αφού «είναι αντίθετο με το προεδρικό διάταγμα» και θέτει και ζητήματα ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι το ακίνητο του beach volley βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και το πάρκο του Π. Φαλήρου.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Καρνάβος, με τη σειρά του, επισήμανε ότι «στα 100 μέτρα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, στα 150 η ναυταθλητική μαρίνα με δεκάδες αθλητές καθώς και το camp του δήμου Καλλιθέας» και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δίπλα εκεί δίκες με βαρυποινίτες. Η παραχώρηση αυτή, είναι μια ευθεία επίθεση στη μακροχρόνια προσπάθεια για την ανάπλαση της παραλιακής μας ζώνης.»
Τόσο ο κ. Κάρναβος όσο και ο κ. Ευθυμίου επισήμαναν ότι η απόφαση αυτή ήρθε ενώ η Περιφέρεια είχε ήδη αποφασίσει την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και πρόσθεσαν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Καλλιθέα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καπάνταης εξέφρασε την αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής με την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «αντί να αξιοποιήσουμε την έκταση ως μια φυσική συνέχεια του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, εσείς θέλετε να την παραχωρήσετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το κόσμημα της Αθήνας, ένας χώρος που θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα φιλοξενεί κλούβες των ΜΑΤ».
Στην σχετική ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων δικών, περνά ήδη στη φάση της επίλυσής του» και διευκρινίζει ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή.