Σε πλήρη αποδόμηση του συστήματος εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει ότι οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στο μήνα προκειμένου να εφαρμοσθούν από Σεπτέμβριο, με τη νέα σχολική χρονιά.
Σοκαρισμένοι οι γονείς χιλιάδων μαθητών εκφράζουν αγωνιώδη ερωτηματικά τόσο για την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας – καθώς από το δημοτικό «κόβονται» ώρες αγγλικών και πληροφορικής – αλλά και για το ποιος θα παίρνει τους μαθητές στη 1.15 που θα σχολά το σύνολο των τάξεων του δημοτικού. Επιπλέον «πονοκέφαλο» προκαλεί η κατάργηση της πρωινής ζώνης (7-8) που σημαίνει ότι όποιος εργάζεται θα πρέπει – αν δεν πληρώσει άνθρωπο για τις μεταφορές – ή να παίρνει το παιδί στη δουλειά ή να εργάζεται μεταξύ 8-1.
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προκειμένου να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών σε γυμνάσια-λύκεια για την ερχόμενη σχολική χρονιά – καθώς έχουν έχουν φύγει από τη δημόσια εκπαίδευση περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί – καταργεί τα ολοήμερα σχολεία όπως τα γνωρίζουμε ως σήμερα. Ολες οι τάξεις του δημοτικού θα σχολούν στη 1.15 δηλαδή θα «χάνονται» πέντε ώρες από κάθε τάξη σε μαθήματα, όπως τα αγγλικά, η περιβαλλοντική αγωγή, το θεατρικό παιχνίδι, η πληροφορική. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα «καλύψουν» τάξεις στα γυμνάσια ώστε να μην φανούν τα κενά. Προκειμένου να λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα έως τις 4 με δύο ώρες μελέτη και μία απασχόλησης θα πρέπει 14 παιδιά να συμφωνήσουν ενώ παράλληλα πρέπει και δύο γονείς να αποδεικνύουν ότι εργάζονται.
Όπως τονίζει ο Σταύρος Πετράκης, αντιπρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), «ο Υπουργός Παιδείας επειδή γνωρίζει ότι τα κενά θα είναι χιλιάδες τη νέα σχολική χρονιά, αντί να κάνει ενέργειες για να τα καλύψει, “κουτσουρεύει” το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου Έτσι θα καμαρώνει πως καταπολέμησε τα κενά».
Την ίδια ώρα και ενώ ο υπουργός δηλώνει ότι θα προωθήσει την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αναστάτωση επικρατεί και στους νηπιαγωγούςς με τη διάταξη του υπουργείου που οδηγεί σε κατάργηση εκατοντάδων νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, καθώς ορίζει ότι πλέον θα αντιστοιχεί ένας νηπιαγωγός σε 14 νήπια (από τα επτά που ίσχυε ως σήμερα).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών «με τη νέα ρύθμιση από τα 1.466 διθέσια νηπιαγωγεία της χώρας τα 744 μετατρέπονται σε μονοθέσια και κλείνει άμεσα το ένα τμήμα τους. Ο αριθμός δυναμικότητας των νηπιαγωγείων αυτών είναι από 15 έως 27 παιδιά». «Στην επικράτεια για το σχολικό έτος που διανύουμε 1.144 νηπιαγωγεία -συμπεριλαμβανομένων των 254 δυσπρόσιτων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής- έχουν 14 ή λιγότερα νήπια α’ και β’ ηλικίας και σύμφωνα με τη διάταξη που προαναφέρθηκε βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια (διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για σχολική μονάδα που λειτουργεί με ένα τμήμα, σε μία αίθουσα και με έναν νηπιαγωγό) και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου στην πλειονότητά τους θα σβήσουν από τον σχολικό χάρτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση των νηπιαγωγών.