Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Λίγες ώρες μετά την λήξη των εργασιών του προγραμματισμένου Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, η Ελληνική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στενοί συνεργάτες του Μαξίμου διακατέχονται από έναν πιο ενθουσιώδη και πανηγυρικό λόγο στα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν σχετικά με το προσύμφωνο που αποφασίσθηκε στην συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προφανώς και οι λόγοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει δεν είναι άσχετοι με τις προθέσεις και την βούληση της Κυβέρνησης να παρουσιάσει έστω κάποιο θετικό αποτέλεσμα εν μέσω πολιτικών αναταραχών και κυρίως κοινωνικών εντάσεων. Οφείλω να το παραδεχθώ, επικοινωνιακά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορούσε άνετα να διδάσκει μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας, προπαγάνδας και αλλοτρίωσης της πραγματικότητας.
Αυτό ήταν ένα μικρό σχόλιο μπροστά στα όσα καθημερινώς βλέπουν και ακούν τα αυτιά μας εκ μέρους του Μαξίμου και δεν μπόρεσα να μην παραθέσω και το δικό μου σχόλιο, γενικό μεν, ειδικό για όσους είναι γνώστες περισσότερων λεπτομερειών.
Ο χρόνος τρέχει και μαζί του και η Κυβέρνηση
Για να επιστρέψουμε πίσω στα της διαπραγμάτευσης, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως στις επόμενες 14 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αφενός σε πολιτικό αλλά και αφετέρου σε τεχνικό επίπεδο της διαπραγματεύσεις με τους Θεσμού, όσον αφορά το τελικό πακέτο των μέτρων που θα συμφωνηθούν.
Ο λόγος που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση είναι διότι, αμέσως μετά την τελική οριστικοποίηση των μέτρων, θα πρέπει να υπολογίζει πως το προϊόν της δικής της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί εκ νέου επί τάπητος προς έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Προς το παρόν έντονες ενστάσεις και διαμαρτυρίες από το εσωτερικό της κυβέρνησης και τους βουλευτές της δεν έχουν παρατηρηθεί, όμως δεν είναι απίθανο τις τελευταίες ημέρες να έχουμε ξανά σύντομους και τηλεοπτικούς λεωνταρισμούς από κάποιους βουλευτές.
Αδιάκοπες επαφές με τους Θεσμούς εξ’αποστάσεως αυτήν την φορά
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές θα συνεχίζονται αδιάκοπα όλο το επόμενο διάστημα, κυρίως όμως σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων σε υψηλό επίπεδο όμως και όχι με τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αυτήν την φορά δεν θα χρειαστεί να βρίσκονται με φυσική παρουσία στην Αθήνα. Από το Μαξίμου, τονίζουν ότι απομένουν μικρές λεπτομέρειες για την επόμενη και ίσως επικυρωτική συνεδρίαση του Eurogroup, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν, όπως ανέφερα και στο χθεσινό μου άρθρο, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης.
Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης
Υπό αυτό το το πρίσμα, η κυβέρνηση, εάν θέλει πραγματικά να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να προβεί σε μία σειρά από ενέργειες, με την σημαντικότερη να περικλείεται στο γεγονός πως θα πρέπει να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επιπροσθέτως, και για να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο τον οδικό χάρτη που θα κληθεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει προς την πορεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρώ χρήσιμο ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τα εξής βήματα:
1) Η ψήφιση των έμμεσων φόρων και η μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.
2) Η κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων.
3) Η σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ενώ μέσα Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Επιπλέον, το νέο ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο.
4) Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.
Συμπερασματικά, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχουμε και συμφωνία και σε κάποια ακόμη σημαντικά ζητήματα τα οποία, εάν δεν λυθούν, μπορούν να πονοκεφαλιάσουν περαιτέρω την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι άλλα από την κοινή δέσμευση για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί σε συνυπολογισμό, όμως, και με χρήματα τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποχρεώσεων του Κράτους προς τους ιδιώτες, με την συμφωνία να ορίζει το ποσό κοντά στα 5,7 δις και τα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν σχετικά με το χρέος.