Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Η Ελληνική οικονομία, ασφυκτιά και φωνάζαει βοήθεια κάθε ημέρα που περνάει, δίχως όμως να βρίσκει ‘’ευήκωα’’ ώτα, όπως η Κυβέρνηση( #not). Πάντα με εξέπληττε το γεγονός πως πράγματα απλά και μπορώ να πω εύκολα στην πράξη, για κάποιους ανεξήγητους λόγους ουδέποτε εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα, ενώ είχαν δοκιμαστεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Εν πάση περιπτώση, τις τελευταίες ημέρες προσπαθώ να σκεφθώ λύσεις,απλές και κατανοητές σε συνδυασμό με τεχνοκρατικά μέσα για να διατυπώσω απόψεις, με την ελπίδα ίσως κάποιος,κάποτε,κάπου να τις διαβάσει.
Αρχικά, και αυτό που νομίζω απασχολέι σύσσωμη την πολιτική ζωή της χώρας,είναι η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.Πρεπει να δρομολογηθούν εκείνες οι εξελίξεις για να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαδικασία αυτή, φυσικά πάντα σε συνδυασμό με τον επιτυχές έλεγχο μέσα από τα ‘’Stress-Tests’’ που θα επικυρώσουν και τυπικά την φερεγγυότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει νόμο του Μνημονίου που αναφέρει πως από 1/1/16 θα υπάρχει η δυνατότηα για ‘’Bail in’’ δηλαδή για κούρεμα καταθέσεων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο , πάντα όμως σε συνάρτηση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Προσωπικά, θα προτιμούσα να τεθεί και στην συζήτηση, το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος σε αυτήν την διαδικασία και ορισμένα funds προερχόμενα από τον Ιδιωτικό Τομέα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Άμεση απόρροια της παραπάνω διαδικασίας, θα ήταν να αποκατασταθεί η λεγόμενη ‘’Τραπεζική-Πίστη’’, για τα Ελληνικά Πιστοληπτικά Ιδρύματα, πράγμα που αυτόματα, θα οδηγούσε στην καλλιέργεια θετικά διακείμενου κλίματος, για μια ίσως σταθερή και μελλοντικά κλιμακωτή αύξηση της επιστροφής των καταθέσεων στην χώρα μας. Νομίζω πως αυτό είναι το θετικό της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή το γεγονός πως δίνει σιγουριά στους επενδυτές αλλα και κεφαλαιούχους για να κάνουν το πολυπόθητο comebacκ στην Ελλάδα.
Πάμε τώρα στα ‘’Βαρέα και Ανθυγιεινά’’ προβλήματα, με κυριότερο την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί με ταχύτατες πλέον διαδικασίες το άποθεμα των προβήματικών δανείων( η αλλιώς κόκκινων δανείων), με πώληση τους στην αγορά, έτσι όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.Οφείλει η Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τους δανειστές να προβέι σε αυτήν την ενέργεια καθώς ελοχεύει με σοβαρά ποσοστά πιθανότητας ο κίνδυνος να σκάσουν αυτά τα δάνει σαν χειροβομβίδα, κρότου λάμψης , και να ‘’φωτίσουν με σκοτάδι’’ την ελληνική οικονομία περισσότερο
Επιπροσθέτως, αγκάθι στην ομαλή λειτουργία της Ελληνικής Αγοράς αλλά και του Χρημτιστηρίου αποτελούν τα λεγόμενα ‘’Capital Controls’’ που με τόση ευκολία, έχουμε μάθει πλέον να τα χειριζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Και αυτό γιατί δημιουργουν περιορισμούς τόσο στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με εξωτερικούς συνεργάτες, όσο και στις εταιρείες που δυσκολεύονται για την αποπληρωμή των υπαλλήλων τους. Προσωπικά, συμφωνώ με τον κ.Μουρμούρα και θέτω και εγώ με την σειρά μου τις 4 προϋποθέσεις για την άρση των ‘Capital Controls’’
Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών
Επαναφορά του ‘’waiver’’ στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα
Συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi
Επενδυτικό-Σόκ
Τέλος θα ήθελα να συνεχίσω και εγώ με την σειρά μου να τονίζω πως πρέπει εφόσον καταρρίφθηκε πλέον ο μύθος( Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο) να συνεχίσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του Μνημονίου και η χώρα να εξακολουθεί να χρηματοδοτείται και μετά από την 2η αξιολόγηση του (ελπίζουμε θετική) τον Φεβρουάριο του 2016-.Αυτό θα ανοίξει λογικά τον δρόμο για την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς παράλληλα η χώρα μας να απομακρυνθεί από εκείνους τους παράγοντες που θα ευνοούν την επάνοδο της στης αγορές ακόμη και από το τέλος του 2016.