Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Είναι γνωστό ότι Αθήνα και δανειστές έχουν δώσει τα χέρια, έτσι ώστε να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Μία κρίσιμη ημέρα καθώς συνεδριάζει και to Εuroworking Group προκειμένου να δει εάν ο βαθμός υλοποίησης των μέτρων είναι σε ικανοποιητικό στάδιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή, χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί αρκετά από τα νομοσχέδια που εκείνο περιλαμβάνει.
Η δόση, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, αναμένεται να είναι γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που για να εκταμιευθεί προς την ελληνική πλευρά προϋποθέτει αφενός την υλοποίηση από πλευράς Ελλάδας των συμφωνηθέντων και αφετέρου την έγκριση από τους δανειστές στα προσεχή meetings.
Η παγίδα
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ελοχεύει ένας κίνδυνος. Αυτός είναι -και αναφέρεται στο γεγονός- πως αρκετές από τις δράσεις, δηλαδή τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της δόσης, δεν χρειάζονται να περάσουν με νόμο του Ελληνικού κράτους. Έτσι, σύμφωνα με πηγές, υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία μήπως κάποιες από αυτές καθυστερήσουν σε σημαντικό βαθμό να υλοποιηθούν, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει και από την πλευρά του καθυστερήσεις και στο συνολικό πλάνο της διαπραγμάτευσης.
Oι ημερομηνίες ορόσημο
Οι ημερομηνίες που πρέπει να συγκρατήσουμε, εκτός της 29ης Σεπτεμβρίου, είναι οι εξής:
10/10/16: Όπου τότε συνεδριάζει το Εurogroup και που, σύμφωνα με παλαιότερα πεπραγμένα, ακόμη και εάν δεν έχουμε “λευκό καπνό”, η Ελληνική κυβέρνηση θα έχει λίγες ημέρες ακόμη περιθώριο για να μην χαθούν τα 2,8 δις της δόσης.
SOS ημερομηνία για το Ελληνικό Πρόγραμμα και την βιώσιμη ανάπτυξη του είναι η 31/10/16. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως εάν περάσει ανεπιστρεπτί η συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, τότε αυτομάτως τα κεφάλαια χάνονται και για να είναι ξανά διαθέσιμα “on the table” θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου η εκταμίευση τους από το Εurogroup, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα Εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.
Τα μέτρα που δεν χρειάζονται νομοθετική έγκριση
Παρακάτω είναι ο κατάλογος των όσων μέτρων δεν έχουν ακόμη πάρει την υπογραφή και εκτέλεση από το Ελληνικό Κράτος:
1. Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το θέμα συζητείται στο επίπεδο του Eurogroup και του ESM.
2. Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας.
3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
4. Τα μέτρα για την ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
5. Η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.
6. Ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.
7. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός πως στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, την Παρασκευή που μας έρχεται και να κλείσει το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τη ταυτόχρονη ψήφιση του την ίδια ημέρα, αν είναι δυνατόν.
Παράλληλα, ψίθυροι υπάρχουν πως στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και τα εξής προαπαιτούμενα προς υλοποίηση:
Α) Οι ενέργειες για το ασφαλιστικό που εκκρεμούν.
Β) Τarget Group και απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας.
Γ) Αποκρατικοποιήσεις και σε άλλες ΔΕΚΟ.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, όχι μόνο διότι καλείται να εφαρμόσει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά και γιατί βλέπει το εσωτερικό και το εξωτερικό της περιβάλλον να κλείνει ασφυκτικά εναντίον της.
Υπό αυτό το πρίσμα, έχει να αντιμετωπίσει από την μια την εσωτερική κατακραυγή των μέτρων και των μειώσεων που περνά, ταυτόχρονα με το μείζον ζήτημα της διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο που εκείνη ξεκίνησε, ή τουλάχιστον ανέχτηκε, αλλά και τις εξωτερικές πιέσεις από τους εταίρους της, που περιμένουν στην γωνία για έναν ακόμη γύρο χτυπημάτων στις προσεχείς διαπραγματευτικές τους συναντήσεις.