Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Tα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας προσπαθήσαμε ως έναν βαθμό να τα θίξουμε σε προηγούμενο μας άρθρο με την προοπτική σύντομα να επανερχόμασταν στο ζήτημα. Όπερ και εγένετο. Συναντήσαμε τον Σταύρο Μπαλάσκα, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Γιάννης Νικήτας: Ποια τα προβλήματα της μάχιμης αστυνόμευσης; Που υστερεί;
Σταύρος Μπαλάσκας: Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι η αστυνόμευση ή θα είναι μάχιμη ή δεν θα λέγεται αστυνόμευση. Με αυτήν την έννοια θέλω να τονίσω ότι όσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες υπηρετήσαμε σε θέσεις μάχης είτε στην Άμεση Δράση, είτε εις διάφορες Ομάδες δίωξης, είτε στα Αστυνομικά Τμήματα, θεωρούμε αυτήν την αποστολή ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν μιλάμε για μάχιμη αστυνόμευση αναφερόμαστε στην «καρδιά» του αστυνομικού σώματος. Δυστυχώς πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται αυτό.
Γι΄αυτό υπάρχουν και οι αρρυθμίες στο σύστημα αστυνόμευσης. Για μας πρέπει να υπάρξει σοβαρή πολιτική στον τομέα της δημόσιας τάξης ώστε να γνωρίζουν όλοι τόσο οι συνάδελφοι όσο και οι πολίτες ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας, τι σημαίνει μάχιμη αστυνόμευση, τι σημαίνει πεζή περιπολία, τι αστυνόμος της γειτονιάς, τι είναι ο τομέας της ασφάλεια, τι κάνουν τα ΜΑΤ κλπ.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί εξαγγέλλουν πολιτικές για την αστυνομία με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος και όχι το μακροπρόθεσμο όφελος της αστυνομίας και συνακόλουθα της κοινωνίας. Το πρόβλημα της αστυνόμευσης επομένως για μένα δεν είναι μόνο το έλλειμμα στην εκπαίδευση, στην οργάνωση και στον εξοπλισμό του αστυνομικού. Ξενικά από αυτά που σας είπα και αν δεν αντιμετωπισθούν αυτά, το πρόβλημα θα υπάρχει.
2. Υπάρχει η αναγκαία στήριξη από την πολιτική ηγεσία;
Σταύρος Μπαλάσκας: Ήδη σας απάντησα πώς αισθάνομαι την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας. Στη χώρα μας το πρόβλημα της αστυνόμευσης όπως το βλέπει ο κόσμος, δεν αντιμετωπίζεται με τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για αποδέσμευση π.χ. αστυνομικών από τους στόχους ή για αγορά νέων περιπολικών κλπ, που σίγουρα πρέπει να γίνουν. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα της αστυνόμευσης. Αστυνομία χωρίς τη στήριξη των πολιτών είναι αδύνατον να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό το «δόγμα» προσπάθησε να υπηρετήσει ο προηγούμενος υπουργός, ο κ. Πανούσης και είδατε τι αντιδράσεις προκλήθηκαν. Τα Μνημόνια άφησαν πίσω τους ερείπια, όχι πως νωρίτερα τα πράγματα ήταν καλύτερα. Η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών έχει μπει στο τραπέζι εδώ και δέκα χρόνια. Τα κενά είναι τεράστια στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό. Από τις τσέπες τους πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι συνάδελφοι, που με κίνδυνο της ζωής τους κάνουν περιπολίες, κυνηγούν και συλλαμβάνουν εγκληματίες. Και έχουμε δυστυχώς και απώλειες. Νεκρούς και τραυματίες.
3. Ποιες είναι οι κύριες προτάσεις που καταθέτετε;
Σταύρος Μπαλάσκας: Αν θέλουμε να ιεραρχήσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες μπορούμε να θέσουμε και σε δημόσιο διάλογο, θα έλεγα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το μοντέλο αστυνόμευσης. Τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε. Πολλοί μιλούν για «μηδενική ανοχή» αλλά αυτό το μοντέλο θέλει πολλή συζήτηση. Αφού λοιπόν αποφασίσουμε αυτό το ζήτημα θα συζητήσουμε για τις αρμοδιότητες της αστυνομίας και με ποιον τρόπο αυτές θα εφαρμοστούν. Θα βρούμε τα μοντέλα οργάνωσης και εκπαίδευσης, θα μιλήσουμε για τον επαγγελματία αστυνομικό του 21ου αιώνα και θα αποφασίσουμε ότι για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται κονδύλια. Οι συμπολίτες μας πιστεύω ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα συμφωνήσουν στην στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου. Αρκεί βέβαια να τους εξασφαλίσουμε ότι οι προτάσεις μας θα πιάσουν τόπο και ότι δεν θα συμβάλλουμε κι εμείς στο να περάσει άλλο ένα υπερφίαλο σχέδιο εξαπάτησης τους.
4. Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν εικόνα για τα προβλήματα που έχει ο μέσος αστυνομικός;
Σταύρος Μπαλάσκας: Πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ηγεσία είναι αλλού γι’ αλλού. Δείχνει αυτήν την εικόνα προς τα έξω διότι δεν έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Το αρχηγείο λειτουργεί στο στενό πλαίσιο που έχει προκαθορίσει η εκάστοτε κυβέρνηση με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ανώτατοι αξιωματικοί για να είναι αρεστοί, να ωραιοποιούν καταστάσεις. Τα προβλήματα όμως δεν κουκουλώνονται πάντα. Και όταν κακοφορμίζουν βγαίνουν εκρηκτικά προς τα έξω με αποτέλεσμα να ξεσπούν κρίσεις που πλήττουν το γόητρο και την εικόνα και της αστυνομίας και των ανθρώπων της.
5. θεωρείται πως σας εμπαίζει αυτή η κυβέρνηση με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα; Υπάρχει η αναγκαία μέριμνα για το προσωπικό;
Σταύρος Μπαλάσκας: Η νέα κυβέρνηση δοκιμάζεται στην πράξη, όπως και οι προηγούμενες. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στις μισθολογικές αδικίες που είχαμε υποστεί με τα προηγούμενα Μνημόνια. Υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Γνωρίζουμε ότι θα ανοίξει και το θέμα του μισθολογίου και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Το ίδιο ισχύει με το ασφαλιστικό και τα Ταμεία μας, από τα οποία άρπαξαν οι δανειστές πάνω από 360.000.000 ευρώ. Έχουμε καταδικάσει αυτές τις πολιτικές και ελπίζαμε ότι θα έμπαινε ένα τέλος. Τώρα αγωνιζόμαστε για να διασώσουμε το ΤΕΑΠΑΣΑ από το κλείσιμο ώστε τα εναπομείναντα 250.000.000 ευρώ να μην πάνε στο ΕΤΕΑ, αλλά να αποτελέσουν τη βάση για τη λειτουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου, δικού μας ταμείου. Λεφτά μας είναι άλλωστε και κανείς δεν δικαιούται να τα εποφθαλμιά.