Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Τα ρούχα υψηλής τεχνολογίας είναι πλέον γεγονός!

Η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, το ίδιο και η μόδα η οποία χαρακτηρίζεται από την διαρκή ανανέωση.
Όταν τεχνολογία και μόδα συμπράττουν το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρωτότυπο και εντυπωσιακό.

Το πρότζεκτ ονομάζεται «Κάρμα Χαμαιλέοντα» και όχι άδικα αφού αποτελείται από high tech ρούχα τα οποία δεν αλλάζουν μόνο χρώμα αλλά και σχήμα. Μάλιστα μερικά από αυτά μπορούν να φορτίσουν ακόμη και το κινητό μας!!

Η καθηγήτρια Joanna Berzowska, του τμήματος Σχεδιασμού του πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά, δήλωσε ότι παρόλο που το εγχείρημα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και προβλέπεται να περάσει αρκετός καιρός για την διάθεσή τους στο ευρύ κοινό, οι δυνατότητες χρήσης των ρούχων αυτών είναι σχεδόν απεριόριστες.

Το «Κάρμα Χαμαιλέοντα» αποτελείται από ρούχα στα οποία έχει υφανθεί ηλεκτρονικό ύφασμα που επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η καινοτομία του έργου είναι ότι οι ηλεκτρονικές ίνες (που αποτελούνται από πολλαπλές στρώσεις πολυμερών) ενσωματώνονται με τις υπόλοιπες και αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όταν το ύφασμα τεντώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζουν σχήμα, χρώμα, να παράγουν θερμότητα ή να φορτίζουν άλλες συσκευές.

Η χρήση των έξυπνων υφασμάτων έχει ήδη ληφθεί υπόψη όχι μόνο από οίκους μόδας αλλά και από στρατιωτικές μονάδες οι οποίες ήδη αναζητούν τρόπους αξιοποίησης του υλικού αυτού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων