Οι ημερομηνίες – κλειδιά και ο κομβικός ρόλος των self test. Ζητούμενο η ελεγχόμενη άρση των περιορισμών με προτεραιότητα σε λιανεμπόριο και γυμνάσια-λύκεια. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις και οι εμβολιασμοί.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Σε μια χρονική στιγμή που, παρά το παρατεταμένο lockdown, τα αρνητικά επιδημιολογικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο, η κοινωνία και η οικονομία δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών να αποτελεί μονόδρομο. Αυτό, σε πολιτικό επίπεδο, αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με την έντονη κόπωση του πληθυσμού, ενώ και ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες – γιατρούς, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με σκοπό να συζητηθεί η επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση, που θεωρεί συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς και τα ατομικά οικιακά τεστ. Παραπέμπει δε σε έρευνες των Πανεπιστημίων Yale και Harvard που δείχνουν ότι ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς στους θανάτους.
Με αυτά τα όπλα, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι δυνατό να συζητηθεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σταθερή προτεραιότητα αποτελεί το λιανεμπόριο και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση που προορίζεται να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου, κατά προτίμηση η προσεχής Δευτέρα, 5 του μήνα.
Για τα καταστήματα εξετάζεται τόσο η μέθοδος του click away όσο και η φυσική παρουσία με αποστολή SMS στον νέο αριθμό 13032, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο τραπέζι βρίσκεται εξάλλου μία ακόμα πρόταση, στις 5 Απριλίου να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά, στις 12 του μήνα, τα μεγάλα εμπορικά.
Ατομικά τεστ
Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, κομβικός θα είναι ο χρόνος που τα ατομικά διαγνωστικά τεστ θα μπορούν να διανεμηθούν από τα φαρμακεία, δεδομένου ότι κάθε εβδομάδα, όπως έχει προαναγγελθεί, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές. Εάν αυτό συμβεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενδεχομένως τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίξουν τότε, μαζί με το λιανεμπόριο. Αν υπάρξει καθυστέρηση, πιθανόν το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα.
Ακολούθως, σειρά θα έχει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά τα self test και με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια, με τα τωρινά δεδομένα να προσδιορίζουν το άνοιγμα γύρω στις 20 Απριλίου. Εφόσον συμβεί αυτό, ενδεχομένως να σταματήσει να ισχύει η χρήση του πενταψήφιου αριθμού 13033, όπου αποστέλλονται σήμερα μηνύματα SMS.
Δεν αποκλείεται, εξάλλου, από το προσεχές Σάββατο να αρθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, μια κίνηση που αποσκοπεί βασικά στην ψυχολογική εκτόνωση της πιεσμένης κοινωνίας.
Σε αυτήν, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, θα συμβάλλει και η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Στις 26 Μαρτίου δόθηκε η δυνατότητα και στην ηλικιακή ομάδας 70 – 74 ετών να προγραμματίσει ηλεκτρονικά ραντεβού για εμβολιασμού, ενώ έγινε γνωστό πως την προσεχή Παρασκευή η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί και τους πολίτες που είναι μεταξύ 65 και 69 ετών.
Συνολικά, έως τώρα, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,63 εκατομμύρια δόσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%. Παράλληλα, την 1η Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων, περισσότερα από 1.000 τον αριθμό και εκτιμάται ότι θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί μόνο τον επόμενο μήνα.
Πηγή: Euro2day.gr